Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΙΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑ

 

Μια φορά μονάχα καταδικάστηκε από μήνυση ο αποδυτηριάκιας. Έχω γράψει τα άντερά μου εδώ και 35 χρόνια κι αυτό είναι γεγονός. Κι αυτό γιατί ο δικηγόρος της εφημερίδας δεν ήθελε να το παρατραβήξει με τις θεούσες κι έφαγα έξι μήνες. Ποιο είναι το στόρυ;

Είχα γράψει ένα σεντόνι για να καυτηριάσω το χουλιγκανισμό εκείνων των βαρεμένων θρησκόληπτων που δεν επέτρεπαν στην Αθήνα το 1988 να προβληθεί στους σινεμάδες η ταινία του Μαρτιν Σκορτσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός». Στην εικόνα η αφίσα του φιλμ που έγινε με βάση το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο συγγραφέας φαντάζεται τις τελευταίες στιγμές του Ιησού πριν ξεψυχήσει στο Σταυρό. Σκέπτεται Μαρία Μαγδαληνή και σία. Καζαντζάκης από τη μία, από την άλλη ο αποδυτηριάκιας έβαλε τα δικά του σ’ ένα κείμενο που ακόμα το αναλύουν στο Βατικανό.

Νίκος Καζαντζάκης. Φοβερά πράγματα. Στον τάφο του πήγαιναν και κατουρούσαν παπάδες και καλόγεροι. Στο τσακ ήταν η Εκκλησία να τον αφορίσει. Έστειλε το φιρμάνι ο ''κατηγορούμενος'' στην Ιερά Σύνοδο: «Σας εύχομαι να είναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να είστε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο εγώ…».

Φοβερά πράγματα. Για μήνες κυκλοφορούσε στο Άγιο Όρος ο Καζαντζάκης παρέα με τον μέγιστο ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Αυτό το 1919.
Το 1883, σα σήμερα 18 Φεβρουαρίου, γεννήθηκε ο Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης. Για ένα διάστημα φοίτησε σε σχολή Γάλλων ιερομόναχων στη Νάξο. Έτσι η, αλλοιώς πολλά γραπτά του έχουν σχέση με τη θρησκεία. Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957.

 

Διαβάστε ακόμα:

Η ποίηση που μυρίζει μπαρούτι