Η «ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ» ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΕΩΣ

 

Ποιητής. Είναι το πρώτο που θα πεις όταν δεις τη φωτογραφία του. Ότι αυτός είναι ποιητής. Ένας άγγελος της ποιήσεως. Λυρικός, βέβαια. Και με σκέψη διαρκή και παντοτινή στο μεγάλο Χθες της αιώνιας Ελλάδος. Στον τόπο της κλασικής αρχαιότητος. Απ' εκεί έπαιρνε φως και δύναμη ο Άγγελος Σικελιανός ο οποίος γεννήθηκε σα σήμερα 15 Μαρτίου, το 1884.

Ο Σικελιανός σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, όμως πριν τελειώσει τις σπουδές του, που δεν τις ολοκλήρωσε ποτέ, κατάλαβε ότι δεν είναι γι' αυτόν τα δικόγραφα. Τι σχέση να έχουν αυτά με την ποιητική και την ελληνική ψυχή του. Άρχισε να μελετάει Όμηρο και Πυθαγόρειους.

Από τη Λευκάδα που γεννήθηκε στην Αθήνα και μετά στο Παρίσι, όπου γνώρισε την Αμερικανίδα Eva Palmer, μία φοιτήτρια της ελληνικής αρχαιολογίας. Την παντρεύτηκε στα 23 του χρόνια στις ΗΠΑ.

Άγγελος και Εύα Σικελιανού διοργανώνουν στους Δελφούς μια εκδήλωση για την “επιστροφή” στην Ελλάδα του πνεύματος και με σκοπό να υπηρετήσουν ένα πανανθρώπινο μήνυμα συναδέλφωσης όλων των λαών.
Από το ποίημα του Ο Αλαφροίσκιωτος

Ακούστε, ακούστε με! Αν ετρέμανε
Στην κούνια τα βυζασταρούδια,
Εμένα με νανούριζαν,
Των αντρειωμένων τα τραγούδια.

Εμέ, λεχώνα η μάνα μου,
Στη μπόρα τη μαρτιάτικη
Που ‘χε τα ουράνια ανοίξει,
Εσκώθη και με πήρε στην αγκάλη της
Τον πρώτο κεραυνό για να μου δείξει!

Μάνα, φωτιά με βύζαξες
Κ’ είναι η καρδιά μου αστέρι;

Πλησιάζοντας τους εκλεκτούς, όπως ένας απ’ αυτούς είναι ο Άγγελος Σικελιανός, γνωρίζεις εκείνη την Ελλάδα που δεν κυκλοφορεί, έχει αποσυρθεί οριστικά. Κι όμως υπάρχει. Την Ελλάδα του φωτός την κουβαλάνε κάποιοι που δεν παίζουν στην πρώτη γραμμή της «επικαιρότητας», γήπεδο στο οποίο κάνουν παιχνίδι οι μπινέδες της Ελλαδάρας ομαδάρας.

Ο Νίκος Καζαντζάκης για το θάνατο του Σικελιανού είπε: «Σαράντα χρόνια φιλία ακατάλυτη μ’ έσμιγε με τον Άγγελο. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσα να αναπνεύσω, να μιλώ, να γελώ και να σωπαίνω μαζί του...».

Τεράστιο πρόσωπο η λεσβία ελληνίστρια Εβελίνα Πάλμερ, υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητος άτομο. Από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, χορογράφος, μουσικός και μελετητής της αρχαίας Ελλάδος. Στο Παρίσι συνεργαζόταν με την θρυλική Ισιδώρα Ντάγκαν, ο αδελφός της οποίας ήταν παντρεμένος με την Πηνελόπη Σικελιανού, αδελφή του Άγγελου.

Άγγελος και Εύα Πάλμερ παντρεύτηκαν κι έκαναν έναν γιο, τον Γλαύκο. Αφιερώθηκαν στην αναβίωση των Δελφικών Εορτών. Εγκαταστάθηκαν στους Δελφούς. Η σύλληψη της Δελφικής Ιδέας, το 1921, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή, σκοπό είχε να φτιαχτεί ένας παγκόσμιος πνευματικός πύρηνας ικανός να συνενώσει όλους τους λαούς. Οι γιορτές εγκαινιάστηκαν το 1927.

Το 1928 ο Άγγελος ερωτεύεται την Άννα, σύζυγο του ιατρού Καραμάνη. Ο γιατρός και η Εύα συναινούν σ’ αυτόν τον νέο μεγάλο έρωτα του ποιητή.

 

Διαβάστε ακόμα:

Κράτησα τη ζωή μου στο... περιγιάλι το κρυφό