ΜΙΑ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΙΝΙΓΜΑΤΟΣ

 

Η κάθε εποχή έχει το «δικό» της μεγάλο συγγραφέα, εκείνον που λόγω αξίας, λόγω των αριστουργημάτων που έχει γράψει να χαρακτηριστεί μέχρι «κλασικός». Εν ζωή δεν τον λένε έτσι, ούτε νεοκλασικό, διότι αυτή είναι μια σφραγίδα που κερδίζει κάποιος στην αιωνιότητα, μετά από δεκάδες, από εκατοντάδες χρόνια.

Είμαι απ’ αυτούς που διαβάζω. Που θέλω να διαβάζω, κυρίως καταξιωμένους συγγραφείς, όπως ένας απ’ αυτούς, ίσως ο πιο σπουδαίος σήμερα στην Αμερική, είναι ο Φίλιπ Ροθ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια ανακοίνωσε την απόσυρσή του.
«Συγκεντρώνομαι στο μεγάλο έργο να μην κάνω τίποτε. Πέρασα πολύ ωραίες στιγμές αυτά τα τρία -τέσσερα τελευταία χρόνια. Τώρα που δεν γράφω πια, δεν θέλω παρά να φλυαρώ...» είπε στο BBC.

Μ’ ένα βιβλίο δεν ζεις μονάχα την ιστορία του, προσπαθείς να πλησιάσεις και τον συγγραφέα, που είναι ένα ξεχωριστό είδος ανθρώπου. Δεν ξεκινά να γράφει αυτό που τον βάρεσε, την ιδέα που του γέννησε η έμπνευση του, αν προηγουμένως δεν «πιει» τη ζωή των ηρώων, αν δεν τους ζυμώσει, τους πλάσει έτσι όπως τους χρειάζεται το μυθιστόρημα.

Θα έλεγες ότι ο συγγραφέας, τελικά, περισσότερο από την ίδια του τη ζωή, από τον δικό του χαρακτήρα του, έχει προσεγγίσει, έχει φωτίσει εκείνα τα «προσώπα» που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει στις ιστορίες του.

Ο Phillip Roth γεννήθηκε από εβραϊκή οικογένεια στο Νιου Τζέρσυ, σα σήμερα 19 Μαρτίου το 1933, και με το βραβευμένο έργο του πρόσθεσε κι αυτός μια απειροελάχιστη κουκίδα στο άλυτο αίνιγμα, στον Μεγάλο Κάτοικο του πλανήτη, τον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ερωτικές περιπέτειες του Αϊνστάιν