ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΟΝΟΜΑ Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ

 

Έχει υποστηριχθεί ότι από τη θλίψη της αυτοκτόνησε την ημέρα, σα σήμερα στις 27 Απριλίου, το 1941, που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί κατακτητές. Ότι δεν άντεξε να βλέπει υψωμένη τη σημαία των ναζιστών στην Ακρόπολη. Δεν είναι έτσι. Η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα πήρε δηλητήριο, όπως είχε αποπειραθεί να τελειώσει τη ζωή της και άλλες δυο-τρεις φορές, και τελικά πέθανε μετά από πέντε ημέρες.Αιγυπτιώτισσα. Ελληνίδα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η Πηνελόπη Μπενάκη, τρίτο παιδί του Εμμανουήλ, ο οποίος έγινε δήμαρχος Αθηναίων το 1916. Γεννήθηκε το 1874 και οκτώ χρονών ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα, παντρεύτηκε τον Φαναριώτη Στέφανο Δέλτα, στα 21 της, και έκανε τρεις κόρες.

Τον Ίωνα Δραγούμη, τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον γνώρισε στην Αλεξάνδρεια, όπου είχε επιστρέψει, το 1905. Λέγεται ότι ήταν μια πλατωνική σχέση η οποία τελείωσε όταν ο Δραγούμης τα έφτιαξε, όχι πλατωνικά, με τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη.
Συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων η Πηνελόπη Δέλτα, της οποίας δισέγγονος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Έργα της πασίγνωστα Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου, ο Τρελαντώνης, Παραμύθι Χωρίς Όνομα, Τα Μυστικά του Βάλτου.

Από τα 50 της χρόνια η Πηνελόπη Δέλτα υπέφερε από πολιομυελίτιδα. Παρηγοριά της η παρέα με υψηλές γνωριμίες και επισκέψεις στο σπίτι της στην Κηφισιά, όπως του φίλου της πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Μια ζωή με ανολοκλήρωτες επιθυμίες πίσω από ατέλειωτες χοροεσπερίδες, κοσμικές εκδηλώσεις που έκρυβαν τα βάσανα ψυχής. Η ψυχιατρική βοήθεια δεν θεράπευσε την συγγραφέα που μέχρι το θάνατο της κράτησε κλειστό βιβλίο την εσωτερική ζωή της και από την οικογένεια της.

Διαβάστε ακόμα:

Για Αντισουλεϊμάν Καραϊσκάκης ή Αλκιβιάδης