ΜΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥ ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ

 

Στην ελληνική Ιστορία έχεις κάποια πρόσωπα που από μόνα τους σου δίνουν υλικό να φτιάξεις συναρπαστικές ταινίες, νουβέλες. Φοβερά πράγματα. Ο ελληνικός κινηματογράφος
αντί να την πέσει στο 1821, τα έδωσε όλα σε μελό της συμφοράς και κωμωδίες της σάχλας. Ειδικά οι ταινίες που γυρίστηκαν με θεματολογία την ελληνική επανάσταση είναι της πλάκας, τόσο σοβαρές που δεν κάνουν ούτε για παιδιά του νηπιαγωγείου.

Ένα τέτοιο αβανταδόρικο πρόσωπο είναι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Πλησιάζεις τη ζωή της και φτύνεις τους Έλληνες. Ούτε όσιο, ούτε ιερό. Άσε τη σιδερωμένη Ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία. Που είναι γραμμένη για να μπαλώσει το φιλοτομαρισμό των ηρώων του 1821.

Βίος και πολιτεία η Μπουμπουλίνα που γεννήθηκε 11 Μαϊου το 1771, μέσα σε τούρκικη φυλακή, στην Κωνσταντινούπολη, όταν εκεί επισκέφθηκε η μάνα της τον έγκλειστο ετοιμοθάνατο πατέρα της. Υδραία. Με δύο γάμους, στη σούμα έξι παιδιά.

Τον πρώτο άντρα της τον φάγανε Μπαρμπαρίνοι πειρατές, τον δεύτερο, τον Μπούμπουλη, γι' αυτό “Μπουμπουλίνα”, τον πέρασαν για πειρατή και τον ξεπάστρεψαν Γάλλοι. Χήρα από τα 30 της με περιουσία από τους δύο συζύγους. Καράβια, κτήματα, μετρητά. Ξεκινάει το εμπόριο. Καπετάνισσα. Είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα στον κόσμο που πήρε τον τίτλο του “ναυάρχου”, της τον απέδωσαν επίσημα οι Ρώσοι.

Συγγενείς της, λες κι είχαν να κάνουν με κάποια Μπουμπού, την κάρφωσαν στους Τούρκους. Ότι κάποια πλοία του μακαρίτη άνδρα της πολέμησαν εναντίον των Οθωμανών στον ρωσοτουρκικό πόλεμο. Για να της τα κατασχέσουν τα πλοία. Τρέχει κατ' ευθείαν στην μάνα του Σουλτάνου και κερδίζει τον θαυμασμό της Βαλιδέ, που αποφασίζει: Η Μπουμπουλίνα είναι υπό την προστασία μου.

Πέφτει το Ναύπλιο στα χέρια των Ελλήνων. Φρούραρχος της πόλης ο Πάνος Κολοκοτρώνης, που δολοφονείται ως αντικυβερνητικός, και η Μπουμπουλίνα αγριεύει. Ωρέ, κοπρόσκυλα,
γι' αυτό ελευθερώσαμε την Ελλάδα; Για να σκοτώσετε τον Πάνο και να φυλακίσετε τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη. Την συλλαμβάνουν κι αυτή, την εξορίζουν. Την ηρωίδα. Αυτή που
ξόδεψε το βιός της για τον ξεσηκωμό.

Δύο είναι οι μεγάλες οικογένειες των Σπετσών, οι Μέξηδες και οι Κούτσηδες, πλούσιοι και πρόκριτοι, αλβανικής καταγωγής και οι δύο. Η Μπουμπουλίνα βρίσκεται σε φάση β' εθνικής, έχει μείνει άφραγκη.

Η Ευγενία Κούτση, με εντολή της οικογένειάς της, θα παντρευόταν με τον γιο του Μέξη, αλλά το κορίτσι είχε καψουρευθεί με τον Γιώργο, γιο της Μπουμπουλίνας, από τον πρώτο της γάμο. Οι δυο ερωτευμένοι κλέφτηκαν. Η προσβολή. Οι Μέξηδες τράβηξαν στο αρχοντικό του Μπούμπουλη, δώστε μας πίσω την παρθένα μας. Βγήκε να καθαρίσει η Λασκαρίνα κι αρπάει ένα βόλι κουτσέικο στο μέτωπο, νεκρή, στα 54 της χρόνια. Συνέβη το 1825, σα σήμερα 22 Μαίου.

Όσο για τις δύο ισχυρές οικογένειες, επειδή έπρεπε να συμπεθεριάσουν, ένας γιος Κούτση παντρεύτηκε μία άλλη παρθένα Μέξη.

Διαβάστε ακόμα:

Η εγκληματική οργάνωση ήταν παρακρατική