ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ

 

Τον προτείνανε για το Νόμπελ το 1912 και τους είπε Δεν θα το πάρω. Γιατί αυτή η άρνηση στη μεγαλύτερη τιμητική κι όχι μόνον διάκριση σε επιστήμονα; Έπρεπε να μου δώσετε το Νόμπελ πριν τρία χρόνια, αλλά προτιμήσατε τον Μαρκόνι, τους ξηγήθηκε.

Είμαι αυτός που είμαι, σου λέει. Και το ποιος είμαι δεν θα το ορίζει άλλος, άλλοι, με τα όποια κριτήρια. Μεγαλειώδης τοποθέτηση. Δεν επιτρέπω, σου λέει ο Νίκολα Τέσλα, να αποφασίζει, να κρίνει, να συγκρίνει η εξουσία η επιστημονική, η κάθε εξουσία.

Δεν παιζότανε ο άνθρωπος. Απίστευτος εφευρέτης. Πολύ μπροστά από την εποχή του. Και ό,τι βρήκε παίζει σήμερα στη ζωή μας. Σέρβος, που δεν μπορούσε να τον κρατήσει η μικρή χώρα του. Τράβηξε για Ευρώπη και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γεννήθηκε σα σήμερα 10 Ιουλίου το 1856 και πέθανε 7 Ιανουαρίου το 1943 στη Νέα Υόρκη.

Ένας τυπικός μετανάστης, δίχως μια στην τσέπη. Ούτε ένα δολάριο. Με σχέδια στα χαρτιά και πολλές ιδέες στο κεφάλι του. Το ταλέντο στον ηλεκτρισμό. Νέος Κόσμος, αυτός της Αμερικής, σημαίνει πληρώνουν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα τα νέα κόλπα, τις νέες εφευρέσεις.

Ο Τέσλα, ανήσυχος και δημιουργικός, έβρισκε όλο και πιο προχωρημένες γεννήτριες ρεύματος. Δεν έμεινε μέχρι εκεί. Ψαχνότανε πως θα αποταμιεύει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς καλώδια και πως θα το μεταφέρει. Όχι περισσότερα, δεν είμαστε ειδικό μέσο για να το ρίξουμε στις λεπτομέρειες.

Περίεργος άνθρωπος ο Νικολός. Ιδιότροπος. Δεν μπορούσε να φάει αν στο τραπέζι δεν ήταν τοποθετημένες πετσέτες και σερβίτσια με τρόπο όπως εκείνος ήθελε. Αδιαφορούσε για το χρήμα, γι’ αυτόν ήταν εύκολο να το κερδίζει με τις προσφορές συνεργασίας που του ζητούσαν. Τον λες «τρελό εφευρέτη» γιατί ανακάλυψε πολλά, μέσα σ' αυτά είναι τα δικά του πλάνα που εξελικτικά χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της αντιπυραυλικής προστασίας, στο αποκαλούμενο «Πόλεμο των Άστρων».

Διαβάστε ακόμα:

Ο τζόγος πήρε τα λεφτά της τέχνης του