DON'T CRY FOR ME, ARGENTINA

 

Η Εύα που έγινε Εβίτα. Η Έβα Ντούαρτε, νόθο παιδί από κάποιο χωριό της Αργεντινής που παντρεύτηκε τον θρυλικό Χουάν Ντομίγκο Περόν και, μετά το θάνατό του, έγινε αυτή η πρόεδρος της χώρας. Η Περόν, που ξεπέρασε τον Περόν, ήταν πια η Εβίτα της Αργεντινής. Που μάζεψε τη μισή Αργεντινή στην κηδεία της. Που χιλιάδες Αργεντινοί ζήτησαν από το Βατικανό να την ανακηρύξει Αγία. Μετά τον θάνατό της έδωσαν τον τίτλο «Η πνευματικός ηγέτις του έθνους».

Ήταν ηθοποιός. Λένε, ότι μέχρι το θάνατό της, στα 33 κιόλας χρόνια της, από καρκίνο, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ηθοποιός. Το αποκλείω. Όταν φθάσεις υψηλά, τόσο υψηλά όσο εκείνη, ο ρόλος είναι της ζωής, όχι του θεάτρου, όχι θεατρίνου. Άσε ότι η κυρία ήταν μία μέτρια, μία αποτυχημένη θεατρίνα.

Ήταν πόρνη, λένε. Αυτό ναι, αυτό παίζεται. Υπολογίστρια, δηλαδή. Ότι την έπεσε με σκοπιμότητα στον τότε ακόμα συνταγματάρχη Περόν, ήδη παντρεμένο, ποντάροντας επάνω σ' εκείνον την άνοδό της. Ήταν 26 χρονών όταν τον παντρεύτηκε κι όταν πλέον εκείνος εξελέγη πρόεδρος, η Έβα διορίστηκε υπουργός εργασίας, υγείας και ανέπτυξε πράγματι μεγάλη κοινωνική δράση. Έφτιαξε και δικό της γυναικείο κόμμα. Κατείχε την τέχνη να αρέσει στο πόπολο. Η ξανθομάλλα που γεννήθηκε το 1919, σα σήμερα 7 Μαίου και πέθανε στις 26 Ιουλίου το 1952.

«Don't cry for me, Argentina» τραγουδάει στο μιούζικαλ του Άλαν Πάρκερ η Μαντόνα, που πρωταγωνίστησε στην ταινία με θέμα τη ζωή της Εβίτας.

Διαβάστε ακόμα:

Ζούσε για τον καθρέφτη, άφοβη στο θάνατο