ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΓΛΟΣ, ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟΝΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Έγινε βασιληάς στη θέση του βασιληά, χωρίς να έχει ανάγκη να φορέσει το στέμμα. Για να μοιάζει με βασιληά; Η Ιστορία στα λέει όλα με μια αλήθεια ανώτερη απ' εκείνη των παραμυθιών. Έτσι είναι. Όλη η αλήθεια του σύμπαντος βγαίνει από τα παραμύθια και τους θρύλους, τους μύθους και τα θαύματα, όχι από την ωμή πραγματικότητα. Ο άνθρωπος αρνείται να ενηλικιωθεί, γι' αυτό βλέπει τα γεγονότα μακρυά από την αλήθεια τους, έξω από τη λογική τους.

Είπαν για τον Κρόμγουελ, έναν σπουδαίο άνδρα της βρετανικής Ιστορίας, ότι ήταν επαναστάτης. Συντηρητικός, αλλά ριζοσπάστης. Αντιβασιλικός και εναντίον των καθολικών. Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε μιλάμε με τη γλώσσα των ανεκδότων. Αστειευόμαστε σοβαρώς και ευπρεπώς.

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ ήταν πράγματι κάποιο ξεχωριστό άτομο, έκανε αρκετά, περισσότερα από πολλούς άλλους παίκτες του παρελθόντος στην Βρετανία, όμως κι αυτός δεν ήταν παρά ένα ακόμα πιόνι της Ιστορίας. Κέρδισε τον εμφύλιο πόλεμο στην Αγγλία και ο βασιληάς Κάρολος Α', ο ηττημένος εκτελέστηκε. Άλλαξε τίποτα; Σίγουρα πολλά, αν το ρίξουμε στα ανέκδοτα.

Αντιμοναρχικός ο Oliver Cromwell, που γεννήθηκε σα σήμερα, 25 Απριλίου, το 1599, αλλά όταν κυβέρνησε ασκούσε κι αυτός εξουσία σα μονάρχης. Κι όταν επανήλθαν οι βασιλικοί, ξέθαψαν το πτώμα από τον τάφο του και τον αποκεφάλισαν. Τι άλλο περισσότερο να σου πει η Ιστορία;

Στρατιωτικός ο Κρόμγουελ και πολιτικός, άκουσε τον Θεό και άνοιξε μία πόρτα της Ιστορίας για να κάνει το προσωπικό του παιχνίδι. Τσακώνεται με την Ολλανδία και την Πορτογαλία, συμμαχεί με την Γαλλία κόντρα στην Ισπανία, προσαρτά στην Βρετανία την Σκωτία και την Ιρλανδία. Σφαγές. Γενοκτονίες. Για ποιο λόγο; Την απάντηση τη δίνει πάλι η Ιστορία. Να την επαναλάβω;

Διαβάστε ακόμα:

Ενα ντοκουμέντο για τον Αλή Πασά