ΣΚΟΤΕΙΝΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ, ΟΧΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΧΙΤΛΕΡ

 

Άντε να πεις σήμερα για κάποιον ότι ήταν “χουντικός”. Αδιάφορο. Άντε να πεις σήμερα ότι κάποιος ήταν αντιστασιακός. Αδιάφορο, επίσης. Κι όμως! Μέχρι και 20 χρόνια πριν ο μέγας τίτλος τιμής για υποψήφιο βουλευτή ήταν ότι πέρασε μια νύχτα, έκανε μια βόλτα στο Πολυτεχνείο. Και από την άλλη, ότι βρισκόταν εκτός κοινωνίας στην πραγματικότητα και κυκλοφορούσε σαν προδότης, κατάσκοπος, ρουφιάνος ένας δημοσιογράφος, ένας καλλιτέχνης, ένας καθηγητής επειδή για τον άλφα ή βήτα λόγο υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με το καθεστώς των Απριλιανών επίορκων αξιωματικών.

Ποιος ασχολείται σοβαρά σήμερα για τις όποιες σχέσεις του Ρίχαρντ Στράους με τους ναζί και ότι ο περιβόητος υπουργός προπαγάνδας Γιόζεφ Γκαίμπελς τον είχε διορίσει αρχιμουσικό του Γ' Ράιχ; Πράγματι ο μαέστρος, μέγας ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας, είχε σχέσεις με τους χιτλερικούς. Έγραψε, μάλιστα, τον Ύμνο των ολυμπιακών αγώνων που έγιναν στο Βερολίνο, το 1936.

Αυτό που έμεινε είναι η μουσική του Ριχάρδου Στράους. Οι σκοτεινές όπερες που έγραψε, “Γυναίκα χωρίς σκιά”, “Ιππότης και το ρόδο”. “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”, κ.α. Ποιο, αλήθεια, το νόημα να ψάξεις γιατί τακίμιασε με τους φασίστες, και γιατί έκανε ''αγώνα'' μετά να δικαιολογήσει τον εαυτό του. Η Ιστορία κατέγραψε ότι ο “μουσουργός με τη μαγική μπαγκέτα” συνέβαλε στη σύνθεση της όπερας.

Κάποιοι έμαθαν την ύπαρξη του Μονάχου από την Μπάγερν. Άντε και γιατί απ' αυτή την πόλη της Γερμανίας ήρθε ο πρώτος βασιληάς της Ελλάδος, ο Όθων, ο Ότο. Κάτι θέλω να πω και το ξεκίνησα από τα ρηχά νερά.

Πόσο φτωχός είναι ο κόσμος! Ωιμέ, ωιμέ, να βροντοφωνάξω λες να είμαι στην Επίδαυρο. Από το Μόναχο είναι ο Richard Strauss, ένας μεγάλος συνθέτης, από τους κορυφαίους κλασικούς. Ε, δεν είναι φτώχεια το ότι εκατομμύρια των εκατομμυρίων ανθρώπων να μη γνωρίζουν ένα από τα έργα του κοσμογυρισμένου σε Ευρώπη και Αμερική μουσικού; Ήταν και μάγος στη διεύθυνση ορχήστρας.

Τι είναι αυτό που κάνει καλύτερη τη ζωή σου; Που σε ανεβάζει ποιοτικά. Και το καλό φαγητό, δεν λέω, το καλό στρώμα που κοιμάσαι, το καλό ποδόσφαιρο που βλέπεις, όπως μια βόλτα στην εξοχή. Και η τέχνη, όμως! Η μουσική εκείνη με την αξία τη διαχρονική. Ε, δεν είναι λειψός κάποιος να μην αισθάνεται τη στέρηση, να μην έχει βάλει στη ζωή του μια μεγάλη μουσική, ένα σπουδαίο έργο συγγραφέα;

Κάνω αυτές τις σκέψεις με την ευκαιρία ότι πέθανε σα σήμερα στις 8 Σεπτεμβρίου, το 1949, ο Ρίχαρντ Στράους που γεννήθηκε 11 Ιουνίου 1864 . Τι έγραψε; Είναι πολύ εύκολο να αναζητήσετε τη δουλειά του, να αποκτήσετε ένα κομμάτι της έστω.

Διαβάστε ακόμα:

Η όπερα ακούστηκε με τη φωνή του