Ο ΝΑΝΟΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

 

Χρειάζεται πολλά, πάρα πολλά λεφτά για να αποκτήσεις σήμερα έναν πίνακά του. Μέγας ζωγράφος, και με στυλ ξεχωριστό και κραυγαλέο. Στα έργα του απεικονίζονται πολλές λεσβιάρες, γενικά το ύφος του χαρακτηρίζεται από έναν ευδαιμονισμό, μια χάρη στα όρια της σεξουαλικής ανωμαλίας. Τον θαύμαζαν καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, κυρίως εκτός Γαλλίας, ενώ αντιμετώπισε τη χολή του κατεστημένου στην πατρίδα του διότι «κατέβασε την τέχνη στο πεζοδρόμιο».

Για τον Τουλούζ Λωτρέκ ο λόγος, βέβαια. Είναι και το όνομά του, Τουλούζ Λωτρέκ, που ηχητικά σε προκαλεί, ζητάει την προσοχή σου, πέρα από τη δουλειά του, όπως αυτή υπάρχει σε αφίσες, προγράμματα θεάτρων, εξώφυλλα βιβλίων, καταλόγους εστιατορίων, προσκλήσεις, ό,τι δημιουργικό και πρωτοποριακό υπέγραψε και απευθυνόταν μαζικά στο κοινό και σήμερα ενδιαφέρει συλλέκτες, κριτικούς και φιλότεχνους.

Ο Τουλούζ Λωτρέκ που γεννήθηκε σα σήμερα 24 Νοεμβρίου το 1864 και πέθανε στα 37 του, στις 9 Σεπτεμβρίου το 1901, ήταν ένας κοντοστούπης, όχι περισσότερο από 1μ.52, άσε ότι πάντα κυκλοφορούσε με μπαστούνι. Είχε πρόβλημα φυσιολογικής ανάπτυξης στα κόκκαλα του που του κόστισε περισσότερο διότι σε ηλικία 14 χρονών δυο φορές έσπασε τα ποδάρια του. Η εκ γενετής ατροφία στα οστά του, που δεν τον βοήθησαν να πάρει κανονικό ύψος το σώμα του, λέγεται ότι οφείλεται σε κρούσματα αιμομειξίας των προγόνων του. Προέκυψε ασυναγώνιστος πουτανιάρης.

Απαράμιλλη φιγούρα της νυχτερινής ζωής του Παρισιού. Στη Μονμάρτη ζούσε και πανηγύριζε τις επιτυχίες του στις γυναίκες αυτός ο απόστολος των ελεύθερων ηθών, ένας αλήτης της μπελ εποκ που ζήλευαν οι άλλοι άνδρες, οι κανονικοί, οι αρτιμελείς, οι καλοφτιαγμένοι. Φοβερά πράγματα. Ο άσχημος Λωτρέκ, με το χαλασμένο κορμί, ο νάνος, ένας γεννημένος μποέμ ήταν το επίκεντρο για το δηλητηριώδες πνεύμα του και μια γλώσσα γοητευτική. Δεν καταλάβαινε τίποτα, έτσι έδειχνε. Είχε ξεπεράσει στη συμπεριφορά του και την ανίατη σύφιλη, που άρπαξε στα 22 του από μια πουτάνα μπουρδέλου, και τον ταλαιπωρούσε μέχρι το θάνατό του.

Πρωτόγινε γνωστός αυτός ο ταλαντούχος ζωγράφος όχι από πίνακά του, αλλά μια αφίσα του διάσημου καμπαρέ Μουλαίν Ρουζ. Μοντέλο του η πρώτη χορεύτρια καν-καν, που κι αυτή έγινε ερωμένη του.

Ανεξήγητο; Τον λάτρευαν οι γυναίκες. Φίλες, γνωστές, γκόμενες, θαυμάστριες. Με μια απ’ αυτές, με δυο μαζί, τρεις και τέσσερις μαζί, ξεφάντωνε κάθε νύχτα. Κι αυτές έβρισκαν τον άνθρωπο τους, να του λένε τα προσωπικά τους, να του εξομολογούνται τα μυστικά τους.

Θεωρείται υψηλής κλάσεως σκόρερ στο σεξ και το ποτό. Το φαβορί του, το αγαπημένο του ήταν αψέντι με όπιο. Ήταν η ντόπα της εποχής του. Μόνο «φτιαγμένος» θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις νύχτες γεμάτες με υποσχέσεις με τις ερωμένες του. «Γάλα θα πιω όταν θα αρχίσουν οι αγελάδες να τρώνε σταφύλια» έλεγε στις κυρίες που τον συνόδευαν και του ζητούσαν να κόψει το αλκοόλ. Στον Τουλούζ Λωτρέκ οφείλεται το κοκταίηλ «Σεισμός», τέσσερα μέρη αψέντι, δυο κόκκινο κρασί και μια στάλα κονιάκ.

Διαβάστε ακόμα:

Από τα πρώτα θύματα του aids