ΟΥΤΕ ΣΟΦΟΣ ΗΤΑΝ, ΟΥΤΕ ΜΑΓΟΣ
Τον είπανε «Σοφό» κι έτσι τον έχει καταχωρήσει η Ιστορία, όπως κάποιον άλλον, κάποιους άλλους τους έχουν βαπτίσει «Μέγας». Άσχετο αν υπήρξαν πράγματι Μέγιστοι στο έγκλημα, στην πρόκληση δυστυχίας, στην υποδούλωση λαών.
Λέμε για τον Λέοντα τον επωνομαζόμενο Σοφό. Που ήταν ένα νούμερο και μισό. Και γράφουμε γι’ αυτόν, με αφορμή το θάνατό του σα σήμερα, 11 Μαίου, το 912, για να μη λησμονούμε ότι ένας εξουσιαστής, βασιληάς, αυτοκράτορας, δικτάτορας, κυβερνήτης εκλεγμένος κι όχι, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για άτομο άξιο να γιαουρτωθεί.
Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου ο Λεών ο ΣΤ΄, ο μετέπειτα «Σοφός», διαδέχθηκε στα 20 του χρόνια τον πατέρα του, που δεν ήταν πατέρας του. Τον Λέοντα τον έκανε η γυναίκα του Βασιλείου Α΄ με τον γκόμενο της Μιχαήλ Γ΄. Πατέρας και γιος, Βασίλειος και Λέων δεν τα πήγαιναν καλά, άλλωστε ο αυτοκράτωρ ήθελε διάδοχο τον άλλον γιο, τον αδελφό του Λέοντα, τον Κωνσταντίνο που όμως τον πρόλαβαν (ποιοι;) να πεθάνει ενωρίς.
Ο πατέρας, για λόγους διαπλοκής έδωσε γυναίκα στον νέο αυτοκράτορα Λέοντα μια κακάσχημη, την Θεανώ, που αφού είδε ότι ο σύζυγος δεν την πλησίαζε, το ‘ριξε στις φιλανθρωπίες, κι έτσι η κυρία κέρδισε μια θέση στον παράδεισο, αφού η Εκκλησία την αγιοποίησε. Πέθανε κι αυτή στα νειάτα της, τα άχρωμα και άγευστα νειάτα της, αλλά είπαμε, πήγε πρώτο τραπέζι πίστα στους ουρανούς.
Ο Λέων παντρεύτηκε άλλες δυο φορές, αλλά την έβρισκε με μία παιχνιδιάρα στο κρεββάτι ερωμένη, η οποία τού πλάσαρε για σύμβουλό τον πατέρα της. Πεθαίνει κι η γκόμενα, Ζωή στο όνομα, και ο Λέων θέλει να παντρευτεί μια άλλη Ζωή, συνονόματη της ερωμένης του. Ο πατριάρχης αρνείται να τελέσει το μυστήριο.
Δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό. Η Εκκλησία να επιτρέπει τρεις γάμους κι όχι τέσσερις. Με ποια λογική;Τέλος πάντων, ο Λέων έκανε πάλι τη σοφία του. Έδιωξε τον πατριάρχη και στη θέση του έβαλε τον 16χρονο αδελφό του, αφού προηγουμένως ένας άλλος πατριάρχης δεν του χάλασε το χατήρι για τον τέταρτο γάμο.
Γιατί τον είπανε «Σοφό»; Έγραφε ποιήματα, παρίστανε τον συγγραφέα και έφτιαχνε λόγους, που τους εκφωνούσε στις εκκλησίες. Στην πραγματικότητα ο Λέων την έψαχνε στη μαγεία, την αστρολογία και είχε προβλέψει ότι η Κωνσταντινούπολη θα πέσει το 1773. Έπεσε έξω 320 χρόνια.
Διαβάστε ακόμα: