ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ, ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Να ζεις σα να πρόκειται να πεθάνεις αύριο”. Να (συνεχίσεις να) μαθαίνεις σα να πρόκειται να ζήσεις για πάντα”.
Την κουβέντα αυτή την είπε ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας άλλος Ιησούς Χριστός, που θεωρείται ο “πατέρας του έθνους” στην Ινδία, όταν σ' αυτή την τόσο γνωστή αλλά και ακατανόητη στη Δύση χώρα δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί η εθνική συνείδηση. Ο Μαχάτμα Γκάντι, που γεννήθηκε σα σήμερα 2 Οκτωβρίου το 1869.
Ένας μικρόσωμος τύπος στάθηκε απέναντι στην βρετανική αυτοκρατορία με μια λευκή κελεμπία και το δόγμα της παθητικής αντίστασης. Αντιστεκόμαστε, όμως χωρίς βία, να μη δίνουμε το δικαίωμα στον άλλον να φθάσει στα άκρα. Θεοποιήθηκε στην πατρίδα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρήκε μιμητές, πιστούς. Γιατί, μήπως οι άνθρωποι, ακόμα κι αν κλάνουν μαλλί σ' αυτά που λέει ο Θεός, πειθαρχούν στα κηρύγματα της θρησκείας τους;
Μόνος του ύφαινε τα ρούχα του στον αργαλειό ο σπαρτιάτικος Γκάντι που ζούσε ασκητικά. Χορτοφάγος. Ξυριζόταν χωρίς σαπούνι και καθρέπτη και ήταν υπέρμαχος της αποχής από το σεξ. Και για να το αποδείξει στην πράξη κοιμόταν γυμνός με ανήλικα κορίτσια χωρίς να τα αγγίζει. Είχε, λέει, την πνευματική δύναμη να επιβάλλεται στη σάρκα του.
Ήταν συνεπής, πειθαρχικός στην εγκράτειά του;
Αφού σπούδασε νομικά στο Λονδίνο ο Μαχάτμα, και δεν έδειξε αυτός ο μετέπειτα ρήτορας ότι μπορούσε να κάνει καριέρα δικηγόρου στη Βομβάη, βρέθηκε στη Νότια Αφρική. Ως νομικός εκπρόσωπος εταιρείας βίωσε από κοντά τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων, που δεν τους πολυγούσταρε, αλλά στη χώρα του άπαρτχάιντ υπερασπιζόταν τους Ινδούς συμπατριώτες του.
Στην Ινδία είχε εγκαταλείψει την γυναίκα του που την είχε παντρευτεί 13 χρονών και ερωτεύθηκε έναν Γερμανό αρχιτέκτονα, ήταν μια “σχέση πλατωνική” όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος. Στα 50 του καψουρεύθηκε μια ανηψιά του, παντρεμένη, ήταν μια “πνευματική σχέση” είπε ο ίδιος.
Βγαίνουν πολλά για τον άγνωστο Γκάντι, που έγινε παγκόσμια γνωστός, ένας αληθινός θρύλος, η διδασκαλία του οποίου για την παθητική αντίσταση επηρέασε προσωπικότητες όπως τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, τον Μαντέλα κι άλλους, ενώ απέκτησε θαυμαστές σ' όλον τον πλανήτη. Δολοφονήθηκε στα 79 του χρόνια το 1948, από έναν μαθητή του διότι τον ήθελε περισσότερο εθνικιστή, όχι τόσο διεθνιστή και ειρηνιστή.
Διαβάστε ακόμα: