ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΠΟΥ ΥΦΑΙΝΕΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

Πρώτη αλήθεια. Τίποτα δεν είναι καινούργιο. Τίποτα δεν γεννιέται από το πουθενά. Το κάθε τι έχει το παρελθόν του, την προϊστορία του. Εμφανίζεται π.χ. ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Πρώτος είναι, όμως πριν υπήρχε κάτι άλλο, που στη συνέχεια εξελίχθηκε στον πρώτο υπολογιστή. Όπως προηγήθηκε κάτι άλλο από το προηγούμενο “κάτι άλλο”.

Δεύτερη αλήθεια. Όλα είναι γεννήματα της Ανάγκης. Αυτή είναι η μέγιστη πόρνη της αιωνιότητος. Η Ανάγκη. Ποτέ, κανένας δεν γαμήθηκε να ψάξει κάτι περιττό. Κι αν έκανε τέτοια χοντρομαλακία, όλοι γύρισαν την πλάτη τους. Τι, δηλαδή; Να ασχοληθούν, να αγκαλιάσουν κάτι που δεν το χρειάζονται οι άνθρωποι; Ο κινητήριος μοχλός στην ζωή είναι η Ανάγκη. Αυτή γράφει την Ιστορία.

Ο μπακάλης στη γειτονιά, ο λογιστής στην τράπεζα, ο βιομήχανος πλακώνονται στις αριθμητικές πράξεις, άσε ότι κάνουν λάθη. Ο Τσαρλς Μπάμπατζ, Βρετανός μαθηματικός, που πέθανε σα σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου, το 1871, είναι ο πρώτος επιστήμονας που είχε την ιδέα να φτιαχτεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Το 1623 ο Γερμανός Σίκαρντ κατασκεύασε την πρώτη υπολογιστική μηχανή για προσθέσεις και αφαιρέσεις δύο εξαψήφιων αριθμών. Το 1671 ο επίσης Γερμανός Λάμπνιτς, με βάση τα μοντέλα μηχανικού υπολογιστή του Γάλλου φιλοσόφου Μπλεζ Πασκάλ, κατασκεύασε υπολογιστή ικανό για τις τέσσερις αριθμητικές πράξεις.

Είπαμε. Το κάθε τι ακολουθεί το προηγούμενό του κι αυτό το προπροηγούμενό του. Ο Κάρολος Μπάμπατζ έφτιαξε μια μηχανή για μαθηματικούς υπολογισμούς το 1812 και μετά από 20-30 χρόνια ολοκλήρωσε μια αναλυτική μηχανή, βασισμένη στον αργαλειό, που θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:

Εξορία του ανθρώπου η γη