ΩΡΑΙΑ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ, ΟΧΙ ΩΡΑΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ

 

“Ένας πιστός είναι τόσο πιο ευτυχισμένος από έναν άθεο, όσο ένας μεθυσμένος σε σύγκριση με τον ξεμέθυστο”. Το είπε ο μέγας Ιρλανδός συγγραφέας Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω. Τι περιμένεις να πει ένα ελεύθερο πνεύμα, μάλιστα με ύφος επιθετικό; Όχι, βέβαια, να πει ότι ο Θεός είναι μεγάλος, όπως θα το πει ένας παπάς. Ο Θεός είναι μεγάλος, αν είναι, αν υπάρχει, θα πει ο αποδυτηριάκιας, όμως γιατί ο άνθρωπος να 'ναι μικρός;

Τι θες να μας πεις, αποδυτηριάκια; Συμφωνείς με τον Μπέρναρντ Σώου. Όχι, βέβαια! Εγώ νομίζω, αντίθετα, ότι ο μεθυσμένος είναι ευτυχής, πιο ευτυχής από τον ξεμέθυστο. Όπως επίσης ότι ο πιστός, ο αληθινά πιστός, δηλαδή ο αληθινά αφελής, αισθάνεται μια γλύκα, μια ασφάλεια πιστεύοντας, και νοιώθει μια πνευματική υπεροχή απέναντι στον άπιστο.

Να σου πει και κάτι άλλο ο αποδυτηριάκιας; Δεν συμφωνώ με κανέναν, ακόμα κι αν αυτός είναι το τεράστιο μυαλό της αιωνιότητας. Όπως και δεν διαφωνώ με κανέναν. Μόνον παρατηρώ. Καταγράφω. Και απ' εκεί και πέρα τι κάνω, πως σκέπτομαι, είναι δικός μου λογαριασμός. Θέλω να πω ότι δεν ακολουθώ κανέναν. Δεν πιστεύω κανέναν.

Δεν το συζητάω ότι ο γεννημένος προτεστάντης George Bernard Shaw, που πέθανε σα σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου, το 1950, είναι πρόσωπο άξιο παρατηρήσεως. Και θαυμασμού. Εύκολα χαρακτηρίζεις σαν επαναστάτη τον κορυφαίο αυτόν θεατρικό δημιουργό. Διάβασε το “Κεφάλαιο” και συμφώνησε με τον Καρλ Μαρξ. Έχει, όμως, μια δική του θεώρηση των πραγμάτων.

Ο Μπέρναρντ Σω, λοιπόν, θαρρεί πως το προλεταριάτο, ο εργατικός, ο λαϊκός κόσμος είναι συντηρητικός, εκφράζεται με πολιτική συντηρητική. Και ότι η επανάσταση είναι δυνατή μόνον από τη μεσαία και την ανώτερη τάξη, σ' αυτήν που ανήκει ο ίδιος ο Σω, αλλά και ο Μαρξ με τους ομοϊδεάτες του.

Ο συγγραφέας του “Ωραία μου κυρία” κι άλλων 60 θεατρικών έργων έφτιαξε Εταιρεία προώθησης των σοσιαλιστικών ιδεών και στην Αγγλία τον χαρακτήρισαν προδότη για τις ιδέες του για τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, ότι ήταν συνέπεια της χρεοκοπίας του καπιταλισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Καλλιτέχνης που σε ταξιδεύει στον κόσμο του