ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤIΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Ένας σπουδαίος Έλληνας. Ένας λάτρης της αρχαίας Ελλάδος που τον διώξαμε στο εξωτερικό, έδειξε την αξία του στην Γαλλία. “Τον διώξαμε”, όχι αυτά τα πούστικα ότι τον κυνηγήσανε οι δεξιοί, οι χουντικοί, όχι εμείς οι καλοί, οι άλλοι οι κακοί. Όλοι είμαστε Έλληνες, ρε, όλοι είμαστε Ελλάδα. Ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές δεν σημαίνει ότι η άλλη πλευρά δεν εκφράζει Ελλάδα. Και οι κλέφτες, και οι προδότες, οι απατεώνες, οι πουλημένοι είναι Ελλάδα.

Ο Γιάννης Ξενάκης γεννήθηκε στις 29 Μαίου το 1922 στην Βράιλα της Ρουμανίας, σπούδασε μηχανικός στο Μετσόβειο και στο Παρίσι φάνηκε η κλάση του ως αρχιτέκτων. Πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική ο “νεοπυθαγόρειος” συνθέτης. Μαθηματική σκέψη και μουσική σκέψη παντρεύτηκαν στις δημιουργίες του, κοντά στα 130 έργα. Μπαλέτα, φωνητικά, χορωδιακά, μουσική δωματίου. Μουσική σε συνδυασμό με φωτισμό. Ήχοι που παράγουν η φύση και η δραστηριότητα του ανθρώπου, όπως εκφράζονται και από μόνοι τους πλησιάζουν μαθηματικές έννοιες, θεωρίες ανώτερων μαθηματικών.

Μπήκε στην Αντίσταση ο Ξενάκης, στην πλευρά της αριστεράς. Στα Δεκεμβριανά από όλμο έπαθε τη ζημιά στο πρόσωπο, έχασε το αριστερό μάτι, παραμορφώθηκε . Στις 11 Νοεμβρίου το 1947 διέφυγε από την Ελλάδα με μια καταδίκη εις θάνατον για λιποταξία. Στην πατρίδα επέστρεψε το 1974.

Ο Ίαν, όπως τον λένε στη Γαλλία, έγινε διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Πέθανε στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου σα σήμερα, το 2001.

Διαβάστε ακόμα:

Μεγάλος έγινε, όχι και «Τολστόι της Αμερικής»