ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΣ

 

Βρέθηκαν, λέει, νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο τύμβο της Αμφίπολης. Καμμία έκπληξη. Δίπλα στους νεκρούς τοποθετούσαν ό, τι χρειαζόντουσαν στην άλλη ζωή, όταν θα επέστρεφαν. Προσωπικά τους αντικείμενα, όπλα, κοσμήματα, χρήματα. Τι να βρίσκανε στον τάφο, δολάρια Καναδά ή, λίρες στερλίνες και ρούβλια;

Με την ευκαιρία αυτής της ανακάλυψης, ότι βρέθηκαν νομίσματα επί αυτοκρατορίας του Αλέκου, θυμήθηκα τον Άρπαλο. Μακράν ο μέγιστος καταχραστής της αιωνιότητας. Δεν θα βρεθεί ποτέ τάφος άξιος ενός στρατηγού, όλους αυτούς τους ομοτράπεζους του Μεγάλου, όπως ήταν και ο Άρπαλος, όμως αυτός ποτέ των ποτών δεν πρόκειται να χάσει τον τίτλο του κορυφαίου άρπαγα όλων των εποχών.

Σκοτώνει ένας εραστής του τον Φίλιππο και αμέσως αναλαμβάνει το κουμάντο στο βασίλειο της Μακεδονία ο 20χρονος Αλέξανδρος, που ποντάρει στους συνομίληκους παιδικούς φίλους του, αλλά και στους μπαρουτοκαπνισμένους στρατηγούς του πατέρα του. Ο μόνος που ήταν άχρηστος για στρατιωτικό αξίωμα ήταν ο κουτσός Άρπαλος, κολλητάρι κι αυτός, συμμαθητής κι αυτός του Αλέξανδρου.

Στα Σούσα ο Μέγας Αλέξανδρος βάζει χέρι στο Φορτ Νοξ της Περσίας, χωρίς υπερβολή. Εκεί ήταν όλο το χρυσάφι που μάζευαν οι Πέρσες βασιληάδες, από την εποχή του Κύρου του Μεγάλου. Στην Ιστορία δεν έχει καταγραφεί μεγαλύτερος θησαυρός. Μυθική κατάσταση. Ο Άλεξ αποφασίζει τα πάντα όλα να μεταφερθούν στα Εκβάτανα, την οχυρωμένη πόλη.

Τρεις χιλιάδες καμήλες, 1.700 μουλάρια και φορτηγά οχήματα αποτέλεσαν ένα τεράστιο καραβάνι που θα κατέληγε στην έδρα του κρατικού ταμείου της Μακεδονίας στα Εκβάτανα. Επικεφαλής της χρηματαποστολής ανέλαβε ο... Άρπαλος!

Μέγα και αναπάντητο ερώτημα. Μαλακίες λένε οι ιστορικοί ότι ο Αλέξανδρος είχε μεγάλη ψυχή και συγχώρησε τον Άρπαλο, ο οποίος είχε ήδη αρπάξει τα λεφτά της εκστρατείας και την είχε κοπανήσει στα Μέγαρα. Διορισμένος θησαυροφύλακας ήταν ο προσωπικός φίλος του Αρχηγού, ο αριστοκράτης Άρπαλος, κι όμως του την χάρισε ο Αλέξανδρος. Γιατί δεν τον τιμώρησε παραδειγματικά όπως ένα σωρό άλλους;

Την ξαναέκανε ο Άρπαλος! Οι άλλοι τραβιόντουσαν στους πολέμους και ο κουτσός ζούσε στη χλιδή και την ακολασία. Κανονικό χαρέμι είχε στήσει, ήταν και πολύ μουνάκιας ο σακάτης.

Μίσθωσε 6.000 στρατιώτες ο Άρπαλος και μαζύ με τις γκόμενες βουτάει το θησαυρό και εξαφανίζεται. Έφθασε μέχρι την Αθήνα! Ζήτησε την προστασία των Αθηναίων και αφού τους πρόσφερε τα μισά πακέτα, τα μισά τσουβάλια χρυσάφι, τους παρακίνησε να αντισταθούν στην Αλέξανδρο! Οι μαλάκες οι Αθηναίοι, συνεπείς δημοκράτες της πλάκας, έφεραν το θέμα στην Εκκλησία του Δήμου, στην Πνύκα. Τελικά, αποφάσισαν ότι αν δεχθούμε τον Άρπαλο κάηκε το μουνί μας από τον Αλέκο.

Η συνέχεια επί της οθόνης. Μόνο να αναφέρω ότι ο Άρπαλος εγκατέλειψε την Αθήνα, κατέληξε στην Κρήτη, όπου εκεί τον καθάρισε ένας άλλος ματσαράγκας, και φονηάς μαζύ, από την Σπάρτη.

Διαβάστε ακόμα:

Ενας ήρωας για τη φυλακή!