ΤΗΝ ΕΒΡΙΣΚΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ!
Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, που έγινε άγιος, ήταν εικονολάτρης, όχι εικονομάχος. Σαν καλός χριστιανός ήθελε να υπάρχουν εικόνες των αγίων και των επεισοδίων της πίστης και ο κόσμος να τιμάει, να λατρεύει τις ζωγραφιές. Από την άλλη, οι εικονομάχοι, πιστοί χριστιανοί κι αυτοί, θεωρούσαν ότι οι εικόνες είναι αχρείαστες, ότι είναι κατάλοιπα ειδωλολατρισμού.
Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου τον 8ο αιώνα, στα χρόνια του Σύριου Ιωάννη, καταγωγής από την Δαμασκό, γι' αυτό τον λένε Δαμασκηνό, ήταν ο Λέων Γ' ο Ίσαυρος, ο εικονομάχος. Τι έκανε ο αυτοκράτορας ο Λέοντας η κουφάλα για να την φέρει στον φανατισμένο και αγύριστο κεφάλι Ιωάννη;
Βρήκε ο Λέων ο Ίσαυρος τον κατάλληλο άνθρωπο που με το γραφικό χαρακτήρα του Ιωάννου συνέταξε επιστολή, δήθεν με υπογραφή του χαλίφη της Δαμασκού προς τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ότι παραχωρεί την πόλη. “Τι είναι αυτά που σκαρώνεις, Ιωάννη;” τον απειλεί ο χαλίφης, ο οποίος δεν πείστηκε για την αθωότητά του και τον τιμώρησε με αποκοπή του ενός χεριού του.
Κανένα πρόβλημα. Αφού ήταν άγιος, αφού επρόκειτο να αγιοποιηθεί, το χέρι “κόλλησε” στο σώμα του Ιωάννη. Θαύμα. Όχι, παίζουμε. Και το πέος να του έκοβε ο χαλίφης, θαύμα θα γινόταν πάλι. Σίγουρα. Ποιος πάει στοίχημα;
Ο άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός γεννήθηκε το 674 και πέθανε σα σήμερα, ημέρα που γιορτάζεται η μνήμη του στις 4 Δεκεμβρίου, το 749. Είναι ένας από τους καλύτερους υμνογράφους της χριστιανοσύνης. Έγραψε ύμνους και τροπάρια. Ο πατέρας του ήταν διοικητής της Δαμασκού, την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους άπιστους Σαρακηνούς.
Το παλληκάρι δεν τον τράβηξε η πολιτική και γι' αυτό πήγε στα Ιεροσόλυμα κι εκεί την άραξε, την έβρισκε να μελετά και να γράφει.
Διαβάστε ακόμα: