ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

 

Δεν έχει απλά υποτιμηθεί ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας στο άναμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην πραγματικότητα αγνοείται, και έχει περάσει στο σκοτάδι. Ούτε η Εκκλησία, ούτε οι κοτσαμπάσηδες, ακόμα και οι αρματωμένοι καπεταναίοι, ξεκίνησαν το μεγάλο έργο. Αυτοί που «σχεδίασαν», διότι αυτοί περισσότερο ήθελαν το ξεσηκωμό του γένους, και κανόνισαν πότε θα αρχίσει η Επανάσταση, ήταν οι Φιλικοί. Ποιο ήταν το «μπίζνες πλάν»;

1. Να αναλάβει γενικό κουμάντο ο Υψηλάντης με το που θα φθάσει στο Μοριά, συγκεκριμένα στη Μάνη.

2. Να αρχίσουν να βαράνε τους Τούρκους σ’ όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα, και το σύνθημα της έναρξης να δοθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 1821.

Ο Αλή Πασάς σήκωσε κεφάλι στον σουλτάνο και η ανταρσία του Τεπελενλή ευνοεί την ελληνική υπόθεση παρ’ ό,τι τελικά δεν βρέθηκε άκρη ώστε να πάρουν φωτιά συντονισμένα και τα αντιστασιακά κινήματα στις άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Καταφθάνει στην Ελλάδα τέλος του 1820 ο εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόρης Δικαίος, ο γνωστός Παπαφλέσσας, με σκοπό να αλλάξει τα μυαλά των προύχοντων, να παραμυθιάσει τους πάντες ότι όλα είναι έτοιμα, ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα.

Σα σήμερα, 6 Ιανουαρίου, το 1821 έρχεται στον Μοριά από την Ζάκυνθο, μιλημένος από την Φιλική Εταιρεία, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης. Και αμέσως πιάνει δουλειά. Στο μεταξύ την προηγούμενη, στις 5 Ιανουαρίου, από την Τρίπολη ξεκίνησε ο Χουρσήτ Πασάς με στρατό για να κτυπήσει τον Αλή Πασά στα Γιάννενα.

Ο Κολοκοτρώνης μιλάει με τα «όπλα». Με τους καπεταναίους. Περιοδεύει στα χωριά και σε συγκεντρώσεις καταγράφει τις «στρατιωτικές» δυνάμεις που μπορεί να υπολογίζει. Πέφτει και το μπαλαμούτι ότι με το που αρχίζουμε να κοπανάμε εμείς τον Τούρκο, θα μπουκάρει στην Ελλάδα ο ρωσικός στρατός να μας βοηθήσει.

Διαβάστε ακόμα:

Μίλησε σε μαθητές, όχι σε κοπάδια προβάτων