ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Οσο υπάρχει ειλικρινής διπλωματία, άλλο τόσο υπάρχει στεγνό νερό ή ξύλινο σίδερο, έλεγε ο Στάλιν. Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ και δεν ξέρουμε ποιος μας λέει ψέματα και ποιος μας λέει αλήθεια.

Όλα έχουν αφεθεί στη διπλωματία της οικονομίας. Διπλωματία κατά τον Ντισραέλι, είναι η ατμόσφαιρα της προμελετημένης ψευδολογίας και διπλωμάτης ο άνθρωπος που σκέπτεται δυο φορές και δεν μιλάει καμία.

Η ανάλυση των δύο αυτών όρων έχει απασχολήσει πολλούς.

Διπλωμάτης είναι εκείνος, ο οποίος έχει μάθει να χασμουριέται με κλειστό στόμα.

Διπλωμάτης είναι ένας έντιμος άνθρωπος που τον στέλνουν στο εξωτερικό να πει ψέματα για το καλό της χώρας του. Γουότον Χ.

Διπλωματία είναι η τέχνη, με εκατό λέξεις να αποσιωπάς αυτό που θα μπορούσες να πεις με μία και μόνο λέξη. Πηρς Σαιν Τζων

Διπλωματία: η τέχνη να χαϊδεύεις τον σκύλο μέχρι την στιγμή που θα είναι έτοιμο το φίμωτρο. Τοϊσιμπέκοφ Μπ.

Εάν ο διπλωμάτης λέει "ναι" αυτό σημαίνει "ίσως", αν λέει "ίσως" αυτό σημαίνει "όχι", αν λέει "όχι" αυτό σημαίνει ότι δεν είναι διπλωμάτης. Άγνωστος

Εκείνος που μαθαίνει διπλωματία πρέπει να μάθει τρία πράγματα: να μιλάει γαλλικά, να μη μιλάει καθόλου, να λέει την αλήθεια. Ντισραέλι

Ένας διπλωμάτης που θέλει τον πόλεμο, δεν αξίζει περισσότερο από ένα στρατιώτη που αρνείται να πολεμήσει.

Η διπλωματία δεν είναι τίποτα άλλο παρά αστυνομία με μεγάλη στολή. Μπουάστ Π.

Η διπλωματία είναι η τέχνη για να δαμάζεις τη δύναμη. Κίσινγκερ

Η διπλωματία είναι η τέχνη του να λες κάτι, όταν δεν έχεις τίποτα να πεις. Λόουελλ

Η ικανότητα να κάνεις καλή σαλάτα συγγενεύει με την τέχνη της διπλωματίας. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζεις την ακριβή αναλογία λαδιού και ξυδιού. Ουάιλντ Ο.

Όλα μπορούν να εξευγενιστούν, εκτός από το εμπόριο και τη διπλωματία. Νέζος Γ.

Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή άλλοι που γνωρίζονται καλά μεταξύ του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Βαλερύ Π.

Πώς κυβερνάται ο κόσμος κι οδηγείται στον πόλεμο; Οι διπλωμάτες λένε ψέματα στους δημοσιογράφους κι όταν τα διαβάζουν, τα πιστεύουν κι οι ίδιοι. Kraus Karl

Στους διπλωμάτες δεν αρέσει να λένε αυτό που σκέπτονται. Στους πολιτικούς δεν αρέσει να σκέφτονται αυτά που λένε. Ουστίνοφ Πήτερ.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος άλλος Ελληνας ηγέτης έχει συγκινηθεί σαν τον Τσίπρα