Ο ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΙΠΠΟΤΙΣΜΟ

 

Τεράστιο όνομα του Ισλάμ. Ο θρυλικός Σαλαντίν. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος των σταυροφόρων, των καθαρμάτων της χριστιανικής Δύσης, αριστοκράτες και ιππότες, που στο όνομα του Ιησού έγραψαν κάποιες από τις μαύρες σελίδες της πολιτισμένης Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας ιστορικός της λευκής φυλής δεν έχει να καταλογίσει τίποτα σε βάρος του ανδρείου Κούρδου με ρίζες αρμένικες Σαλάχ Αλ Ντίν Γιουσούφ Ίμπν Αγιούμπ, τον Σαλαντίν, όπως τον έλεγαν οι χριστιανοί αντίπαλοί του.

Η ζωή του Σαλαντίν ξεκίνησε όταν πιτσιρίκι πρωτομπήκε σε θρησκευτικό σχολειό. Επόμενο βήμα, πριν αρχίσει να περπατάει στη λεωφόρο της δόξας, ήταν ο θείος του, ένας στρατηγός του περίφημου σουλτάνου της Συρίας Νουρεντίν. Βιβλίο ατελείωτο είναι η μορφή του Σαλαντίν που πέθανε σα σήμερα, στις 4 Μαρτίου, το 1493, στα 55 του χρόνια.

Ο βεζύρης της Αιγύπτου, υποτελής του Νουρεντίν, έδειχνε τάσεις ανεξαρτητοποίησης και, τελικά, τακίμιασε με τους σταυροφόρους. Ο μπάρμπας του Σαλαντίν, έχοντας δίπλα του τον ανηψιό, τσάκισε τον ενωμένο αιγυπτιακοσταυροφορικό στρατό και έγινε αυτός βεζύρης με τις ευλογίες του Νουρεντίν.
Πεθαίνει ο θείος στρατηγός-βεζύρης, τεζάρει και ο Νουρεντίν και ο Σαλαντίν, με την στρατιωτική αξιοσύνη του, την σοφία του ως πολιτικός, ενώνει τους μουσουλμάνους και μετά από 88 χρόνια ανακατέλαβε την Ιερουσαλήμ από τους σταυροφόρους. Αληθινός ιππότης ο Σαλαντίν δεν έσφαξε αμάχους, όπως είχαν κάνει οι σταυροφόροι που καθάρισαν εβραίους και μουσουλμάνους.

Ο σουλτάνος της Αιγύπτου και της Συρίας Σαλαντίν μέχρι την τρίτη σταυροφορία όπου τους έβρισκε, τους φέροντες στον χιτώνα τον χριστιανικό Σταυρό, τους νικούσε εφαρμόζοντας πάντα τους κανόνες του πολέμου και σεβόμενος όσες συμφωνίες έκανε με τους Ευρωπαίους εισβολείς.
Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε ακόμα:

Η τσιγγάνα, η Κάρμεν