ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Υπήρχε η σκέψη να με κάνουν ακαδημαϊκό, λέω για τον αποδυτηριάκια, όμως πριν χρόνια πολλά. Το πράμα κόλλησε, και γιατί δεν το πολυγουστάριζα, αλλά και έπεσε κόμπλα ποια έδρα να καταλάμβανα. Της λογοτεχνίας, της ιατρικής, της φιλοσοφίας, ποιας; Άσε ότι έπρεπε να κάνω αίτηση! Έτσι πάει.
Για να γίνεις ακαδημαϊκός πρέπει κάποιος άλλος να πεθάνει πρώτα και αφού ο ενδιαφερόμενος το ζητήσει ο ίδιος. Και, βέβαια, το αίτημα να εγκριθεί από την ολομέλεια των μελών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε σα σημερα, 18 Μαρτίου, το 1926.

Τι είναι η Ακαδημία Αθηνών, ποιος ο ρόλος της, ο σκοπός αυτού του ιδρύματος. Σύμφωνα με το καταστατικό, που δεν έχει αλλάξει 90 χρόνια, η αποστολή της Ακαδημίας της Ελλάδος που λέγεται «των Αθηνών» είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Επιστημών και των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Έτσι, κάποιοι επιφανείς Έλληνες, καλλιτέχνες και ποιητές, όπως και επιστήμονες εκλέγονται ακαδημαϊκοί, οι οποίοι όπως οι βουλευτές έχουν για πάντα μία πολύ καλή σύνταξη. Η «Βουλή» της Ακαδημίας Αθηνών είναι το αρχαιοπρεπές κτήριο επί της οδού Πανεπιστημίου.

Να το πούμε. Η Ακαδημία Αθηνών είναι ξεκομμένη από την κοινωνία. Λειτουργεί ως κλειστή λέσχη. Ό,τι κάνει, αν κάνει, το κάνει όπως ένα ελιτίστικο κλαμπ, άσχετα αν επιχορηγείται από το κράτος με 2 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Η πρώτη τρόικα της Ιστορίας