Ο ΔΕΥΤΕΡΟΠΛΑΣΤΟΣ ΑΔΑΜ

 


Τον πρωτόπλαστο της Παλαιάς και εβραϊκής Διαθήκης τον ξέρουμε, είναι ο Άνταμ. Ο πρώτος άνθρωπος, κατά τας γραφάς, που έπλασε ο Κύριος. Ιστορικά, βέβαια, αυτό δεν έχει αποδειχθεί, ούτε και πρόκειται. Αν το πρώτο δημιούργημα είναι ο Άνταμ, αν λεγόταν Άνταμ κι όχι π.χ. Αδαμάντιος ή, Αδάμας και Αδάμαστος. Προλογισαίησιον, τέλος. Να μιλήσουμε για κάποιον άλλον Αδάμ, εβραϊκής καταγωγής Γερμανό, καμάρι αυτοδημιουργίας και προκοπής της αιωνίας του φυλής.

Σε μια πόλη κοντά στη Φραγκφούρτη γεννιέται σα σήμερα, 9 Μαΐου, ο γιος κλειδαρά με το όνομα Άνταμ Όπελ. Γέννηση το 1837, φεύγει για την Γαλλία το 1858 και ιδρύει τον μετέπειτα κολοσσό Opel, το 1863. Θα παίξουμε με τις χρονολογίες σήμερα, έτσι για να δούμε πώς και πόσο η τεχνολογία άλλαξε την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου.

Σου λέω τη μεγάλη κουβέντα με την υπογραφή του αποδυτηριάκια. Παπάρια μάντολες ότι οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις έκαναν πιο εύκολη τη ζωή μας. Και στο φινάλε γιατί να γίνει πιο απλή και πιο βολική η ζωή μας, όταν πράγματι ήταν πιο εύκολη στους αιώνες εκείνους που μας κούραζε για να βγάλουμε τον επιούσιον. Κομμένη και πάλι.

Δεν τα βρίσκει με τον κλειδαρά πατέρα του ο ανήσυχος Αδάμ και την κάνει για το Παρίσι, όπου παθαίνει την πλάκα της ζωής του όταν βλέπει μια... ραπτομηχανή. Ξεσκίζει στο χρήμα με την κατασκευή ραπτομηχανών ένας άλλος Εβραίος στη Γαλλία, ο Ισαάκ Σίγκερ. Μαθαίνει τη δουλειά ο δικός σου, επιστρέφει στο χωριό του και στήνει σε στάβλο ένα εργοστάσιο, παιδί πράμα ακόμα, για να φτιάχνει ραπτομηχανές.
Το εργοστάσιό του στη συνέχεια αρχίζει να παράγει ποδήλατα. Έγινε ο κορυφαίος στον κόσμο στις πωλήσεις. Πρώτο του δίκυκλο το 1886, το 1887 παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο τρίκυκλο ποδήλατο. Και το 1898, το πρώτο αυτοκίνητο opel. Όχι αυτός, αλλά η εταιρεία του, η Adam Opel, ο ίδιος είχε πεθάνει τρία χρόνια ενωρίτερα.

«Τι μαλακία είναι αυτή!...» έλεγε ο κόσμος στην Γερμανία όταν εμφανίστηκαν στους δρόμους τα πρώτα ποδήλατα opel. Οι δε ραφτάδες τον πλάκωσαν στα μπινελίκια τον Αδάμ όταν παρήγαγε ραπτομηχανές διότι φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Κι όταν η Opel έβγαλε τα αυτοκίνητα, ενοχλούνταν απ' αυτά όταν κυκλοφορούσαν με τα πόδια οι Γερμανοί, περισσότερο απ' όσο με τα ποδήλατα στους δρόμους.

Τον διάολο είχε μέσα της και η γυναίκα του Αδάμ, μια χειρώτερη της μυθικής Εύας, κάποια Σοφία-Μαίρη στο όνομα, πλούσια, που με την προίκα της έστησε την εταιρεία ο σύζυγος. Μετά το θάνατό του, η μάνα στρίμωξε στη δουλειά και τα 5 παιδιά της. Για την Ιστορία: Το 1929 η οικογένεια Opel παραχώρησε το 80% του εργοστασίου στην Τζένεραλ Μότορς, έναντι 66 εκ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα:

Ζούσε για τον καθρέπτη, άφοβη στο θάνατο