Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ EUROVISION

 

Θέλοντας η Ελλάδα να ξεφύγει από το όλο κλίμα της χούντας, το 1974 η ΕΡΤ αποφάσισε να λάβει για πρώτη φορά μέρος στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμού τραγουδιού «Eurovision» ο οποίος ήδη μετρούσε 18 χρόνια ζωής και σημείωνε μεγάλη επιτυχία.

Η πρώτη εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό υπήρξε η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού, Μαρινέλλα με το γνωστό άσμα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Έκτοτε η Ελλάδα μετρά 35 συμμετοχές έως σήμερα με 6 απουσίες στα 40 αυτά χρόνια συμμετοχής. Κατά καιρούς, μεγάλα ονόματα αλλά και λιγότερο διάσημοι εκπρόσωποι υπερασπίστηκαν τα χρώματα της Ελλάδας στον διαγωνισμό έχοντας όλοι όμως το ίδιο πάθος και τον ίδιο σκοπό: να αναδείξουν στην Ευρώπη την Ελλάδα.

Μέχρι το 2001 που έγινε το μεγάλο μπαμ με τη 3η θέση των Antique η Ελλάδα δε θεωρούταν και από τις πιο επιτυχημένες χώρες της Eurovision. Οι περισσότερες θέσεις που καταλάμβανε κάποια συμμετοχή μας ήταν εκτός της πρώτης δεκάδας με λίγες εξαιρέσεις, όπως αυτή του 1977 με το «Μάθημα Σολφέζ» (5η θέση) και το «Όλου του κόσμου η ελπίδα» το 1992 (5η θέση) που θεωρούταν και οι καλύτερες συμμετοχές μας μέχρι το 2001. Από τότε τόσο η ΕΡΤ όσο και όλοι οι Έλληνες πήραμε πιο ζεστά το θέμα «Eurovision» διαλέγοντας ως εκπροσώπους κατά βάση μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής βιομηχανίας είτε του πρόσφατου παρελθόντος (βλ. Ρακιτζής, Μαντώ) είτε φρέσκα και ανερχόμενα ονόματα (βλ. Σαρμπέλ, Καλομοίρα).

Διαβάστε την συνέχεια στο www.nikosonline.gr