Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, Ο ΔΟΚΤΩΡ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ
Δεν έχει καμία σημασία ποιος πραγματικά ήταν. Ένα ρεμάλι ήταν. Ένα λαμόγιο. Ένας απατεώνας. Κλασική περίπτωση τυχοδιώκτη. Ένας δυστυχισμένος από γονείς ηθοποιούς, ταπεινής καταγωγής που γρήγορα κατάλαβε ότι εύκολα μπορούσε να κοροϊδεύει τους άλλους και να περνάει ζωή χαρισάμενη. Να κερδίζει αυτά που δεν αξίζει.
Σημασία έχει ότι η Ιστορία κατέγραψε τον Καζανόβα ως τον μεγαλύτερο καρδιοκατακτητή από καταβολής. Πρόσωπο υπαρκτό, Βενετσιάνος, πέθανε σα σήμερα 4 Ιουνίου, το 1798, στα 73 του χρόνια. Ο άλλος αρχιγαμιάς, ο Δον Ζουάν είναι ήρωας μυθιστορηματικός, γέννημα της λογοτεχνίας, της φαντασίας.
Γεννήθηκε για τις γυναίκες ο Giacomo Girolano Casanova. Ασυναγώνιστος εραστής του έρωτα σύμφωνα με το θρύλο, τον οποίον επιδότησε κι αυτός, με τα απομνημονεύματά του. Αδιαφορεί για την ηλικία των γυναικών, φλερτάρει μάνες και κόρες, αμέτρητες οι κατακτήσεις του. Είναι ο δόκτωρ της αποπλάνησης. Παθιασμένος, παθολογικός ερωτύλος, όχι σεξιστής, όχι μανιακός του σεξ. Δεν κατακτά την γυναίκα τόσο για να την απολαύσει, όσο να δροσίσει το Εγώ του, το Είναι του από την ικανοποίηση της κατάκτησης. Αυτό ήταν το κίνητρό του, το ναρκωτικό του.
Ποτέ δεν τσακώθηκε με γυναίκα ο Ιάκωβος Καζανόβα, μ' όλες διατηρούσε καλές σχέσεις και μετά το τέλος της «περιπέτειάς» τους. Είχε το χάρισμα να τις καταφέρνει, μοναδική η επιρροή του στο άλλο φύλο. Και μόνιμη η αγωνία του μήπως τον προδώσει το «άλογό» του, όπως έλεγε το πέος του. Αυτό ήταν το μαράζι του, ο φόβος του, μήπως σταματήσει να έχει στύσεις.
Στα 46 του χρόνια πηδούσε την εξώγαμη κόρη του. Δεν είχε κανένα φραγμό, όμως απέφευγε τα σεξουαλικά όργια, τότε στον καιρό του που ήταν πολύ της μόδας τα «τρίγωνα» κι άλλες ακρότητες στη μεγαλοαστική Ευρώπη. Τελικά, για να βρεθεί με γυναίκα, μάλιστα πριν τα 50 του, έφθασε να την πληρώνει. Και παραλίγο να αυτοκτονήσει όταν του έκανε μαύρη τη ζωή μια πόρνη. Ποιος; Ο μέγας γυναικοκατακτητής, που κατά λάθος δεν έγινε, όπως προοριζόταν, ιερέας.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Πάντοβα, έφυγε αμέσως στη Γερμανία και την Γαλλία, εκεί όπου μυήθηκε στη μασωνία και στις απόκρυφες καβαλιστικές διδασκαλίες, που τον βοήθησαν να οξύνει το πνεύμα του, να καλλιεργήσει την ικανότητα στο λέγειν. Να μιλάει και να εντυπωσιάζει. Κάθε πρότασή του και ένα ευφυολόγημα. Έγινε η πρώτη ''μεταγραφή'' σ' όλα τα σαλόνια. Και μια ματιά του ήταν αρκετή να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τη ραχοκοκκαλιά και της πιο απρόσιτης αριστοκράτισσας. Να παραδοθεί και η πιο αθώα παρθένα.
Το βλέμμα του Καζανόβα, λένε, απελευθέρωνε τον πόθο της γυναίκας. Την υπνώτιζε και ένοιωθε αποενοχοποιημένη.
Διαβάστε ακόμα: