Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Αν ζούσε σήμερα ο Σωτήρης Πέτρουλας θα ήταν 73 χρονών και πριν αναφερθούμε στο θάνατό του, που ίσως δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία, αξίζει ένα ερώτημα, ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Χωρίς τούτο το ερώτημα είναι άδεια και χωρίς ουσία η μνήμη του χαμού του παλληκαριού, σα σήμερα, 21 Ιουλίου, το 1965, ημέρα Τετάρτη.

Αν, λοιπόν, ζούσε σήμερα το αγνό μανιατόπουλο, με τη ζεστή αριστερή φοιτητική καρδιά θα ήταν μνημονιακός ή αντιμνημονιακός. Οργανωμένος στο ΚΚΕ ή στον σύριζα. Μήπως αντιμνημονιακός, όμως θα ψήφιζε υπέρ του μνημονίου. Ποια είναι η απάντηση;

Δεν υπάρχει απάντηση. Αρκεί το ερώτημα. Δεν έχει καμία αξία η απάντηση. Όσοι περιορίζονται στην αλήθεια και δεν παζαρεύουν την ηθική τους, αντιμετωπίζουν την Ιστορία και την πραγματικότητα μ' ένα τέτοιο ερώτημα γυρίζοντας την πλάτη στην απάντησή του.

Από τις 6.30 το απόγευμα οι οργανωμένοι αριστεροί είναι έτοιμοι να ξεμυτήσουν δειλά για τα Προπύλαια. Η αστυνομία επί Αποστασίας έχει εντολή από τον ναύαρχο Τούμπα, υπουργό δημόσιας τάξης, να μην αφήσει να εξελιχθεί σε διαδήλωση το ξεσήκωμα της νεολαίας.

Ο Νόβας, άλλο ένα πολιτικό κοπρόσκυλο της παραμύθι φούρναρης «δημοκρατικής παράταξης», παίρνει από την «Ένωση Κέντρου» του «παπατζή» Γεωργίου Παπανδρέου άλλους 5 βουλευτές αποστάτες και ψάχνει ακόμα 23 για να εξασφαλίσει τους 151, υπολογίζοντας το «Ναι» της ΕΡΕ και τους 8 βουλευτές του Μαρκεζίνη. Φοβερά πράγματα. Όπως σήμερα, υπέρ του μνημονίου ψηφίζουν ΝΔ (δηλαδή ΕΡΕ) και ΠΑΣΟΚ (ΕΚ) κι όλοι του... αντιμνημονιακού σύριζα.

Ο μουνόπανος βασιληάς κάνει διακοπές στην Κέρκυρα και πετάγεται στην Αθήνα για να ορκίζει τους αποστάτες. Ο «γέρων της δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε ξεκινήσει «ανένδοτο αγώνα» με στελέχη επιφανή πουλημένα τομάρια, μιλάει για «κυβέρνηση προδοσίας» και για «εξευτελισμό των θεσμών». Η ΕΔΑ που ελέγχει τα συνδικάτα ετοιμάζει πανεργατική απεργία.

Οι μπάτσοι με κλοπ πανέτοιμοι σε θέση μάχης είχαν πιάσει τα «στενά» της Πανεπιστημίου και Σταδίου. Ετοιμοπόλεμα και τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας. Πέσανε δακρυγόνα.
Οι αστυνόμοι μέσα σε καπνούς βαράνε στα τυφλά. Κόλαση. Κάποιοι μοιράζουν λεμόνια, μπαμπάκια, βαζελίνες και καίνε εφημερίδες για να αντιμετωπιστούν τα δακρυγόνα. Οι καταστηματάρχες κατεβάζουν ρολά, οι κλούβες συλλαμβάνουν φοιτηταριό, ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες.

Η πορεία είναι στην Πανεπιστημίου προς την πλατεία Συντάγματος. Πρόβλημα για κάποιους που έπιναν τα ούζα τους στου Απότσου, έχουν αποκλειστεί, οι εν λόγω αραχτοι πώς να κατέβουν προς Ομόνοια μεριά. Εκτός κι αν τα έβρισκαν στις «διαπραγματεύσεις» μ' αυτούς που με μπλόκα είχαν τον έλεγχο στους παράδρομους.

Ο επικεφαλής μπάτσος δίνει εντολή στον πυροβολητή, που σκόπευε με το κανονάκι των δακρυγόνων: «Αυτόν, τον ψηλό με το πράσινο». Ήταν ο Σωτήρης Πέτρουλας σκαρφαλωμένος στο σηματοδότη Σταδίου και Χρήστου Λαδά και ο οποίος δεν σταματούσε να φωνάζει συνθήματα. Τον πήγαν στο νεκροτομείο, και δεν επιτρεπόταν να πλησιάσει κανείς. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο αρχηγός των Λαμπράκηδων είναι εκεί.

Την άλλη μέρα, 22 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη, το νεκρό σώμα του Σωτήρη Πέτρουλα εξαφανίστηκε. Οι αριστεροί μιλάνε για απαγωγή νεκρού! Ότι η κυβέρνηση ήθελε να τον θάψουν στη ζούλα.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν σηκώθηκε η ελληνική σημαία στην Κρήτη!