ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ, ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

 

Πριν 51 χρόνια, στις 21 Ιουλίου το 1965, ο Σωτήρης Πέτρουλας, ο 22χρονος αριστερός φοιτητής σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας και σε μια ταραγμένη πολιτικά Ελλάδα, που την επιδοτούσαν με τυφλή κομματική αντιπαλότητα οι δύο παρατάξεις, η λεγόμενη δεξιά και η λεγόμενη κεντρώα. Η άλλη παράταξη, η λεγόμενη αριστερή, προσπαθούσε κι αυτή να περάσει τα «μηνύματά» της στον κοσμάκη και ό,τι αρπάξει από τα ψίχουλα που θα περισσέψουν.

Ένα «παιχνίδι» κολασμένο στην πλάτη της Ελλάδος από χαμένα κορμιά, από κομματάρχες παραδομένους στο μεθύσι των συνθημάτων του πεζοδρομίου, που χάριζαν ένα στάνταρ στοίχημα. Το πισωγύρισμα. Ακόμα περισσότερο; Ναι, ακόμα περισσότερο και από το αίσχος της Αποστασίας. Οδηγούσαν τη χώρα όλοι τους στη δικτατορία του 1967. Δεν γινόταν διαφορετικά!

Η εξέλιξη, το ότι προέκυψε η Αποστασία ήταν επόμενο όταν η παραμύθι φούρναρης «δημοκρατική παράταξη», η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου είχε συγκροτηθεί σε επίπεδο μεγαλοστελεχών από βασιλικούς, καραμπινάτους αντιδραστικούς, φασιστόμουτρα από σόι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η χούντα των Απριλιανών πραξικοπηματιών αλίευσε πολιτικές δυνάμεις από την Ένωση Κέντρου, ένα κατασκεύασμα της αμερικάνικης πρεσβείας μετά το 1958, όταν η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Από το σπίτι του Πέτρουλα στον Κολωνό ξεκινάει η πομπή, 25.000 κόσμος κλαίνε, θριαμβολογούν το σκοτωμένο παλληκάρι. «Ο Σωτήρης ζει!». Τα μάτια όλης της Ελλάδος πάνω στο φέρετρο. Μπροστά το πανό «1-1-4», το σύνθημα των φοιτητών για καλύτερη παιδεία. Ακολουθεί το κεντρικό συμβούλιο των Λαμπράκηδων με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το νέο τραγούδι φέρνουν στα χείλια τους οι νεολαίοι:
«Σωτήρη Πέτρουλα, αηδόνι και λιοντάρι, βουνό και ξαστεριά....».

Το είχε γράψει ο Μίκης στα γραφεία της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. «Σωτήρη Πέτρουλα, σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η Λευτεριά....». Από την Λένορμαν στην πλατεία Μεταξουργείου η πομπή και από την Αχιλλέως στην αγίου Κωνσταντίνου. «Σωτήρη Πέτρουλα, οδήγα τον Λαό σου, οδήγα μας μπροστά...».

Μπρατσωμένοι οικοδόμοι σήκωσαν στα χέρια τη νεκροφόρα στην πλατεία Ομονοίας. Και τα φιλαράκια του Σωτήρη σήκωσαν στα χέρια τον πατέρα του, ανάπηρο της Εθνικής Αντίστασης. Παρακολουθούν Μανώλης Γλέζος, Ηλίας Ηλιού, ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, πρώην υπουργοί της Ένωσης Κέντρου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο χαμός του Σωτήρη Πέτρουλα