ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΣΗ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ

 

Έκανε πεζοδρόμιο, τραβεστί στη Συγγρού, ένας πνευματικός άνθρωπος, συγγραφέας, όπως ο Τενεσύ Ουίλιαμς, που κι αυτόν τον βρήκαν σκοτωμένο, όχι μόνον αυτόν, μετά από συνεύρεση με άγνωστο εραστή. Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών που δολοφονείται από κάποιον που ψώνισε στο δρόμο.

Για τον Κώστα Ταχτσή, λένε, και τι δεν έχουν πει, και τι δεν έχουν γράψει, ότι ήταν άτομο ηθικό, άσχετο ότι εκδιδόταν. Το σώμα του πουλούσε, όχι τη ψυχή του. Επιλογή του, ίσως για να προστατεύσει την αμόλυντη ψυχή του, κι αυτό ήταν το μεγαλείο του. Τελικά, ήταν ένας άνδρας αληθινός, ένας αμαρτωλός που καθαγιάστηκε με το αθώο του αίμα.

Το έγκλημα δεν διαλευκάνθηκε. Ο στραγγαλισμός του Κώστα Ταχτσή στο σπίτι του, στο Κολωνό, το 1988, το πιθανότερο σα σήμερα, στις 25 Αυγούστου. Τον βρήκε νεκρό μετά από δύο μέρες η αδελφή του. Γυμνό, με ξανθιά περούκα, βαμμένα κόκκινα νύχια.

Ο μέγας Γιάννης Τσαρούχης, ομοφυλόφιλος βέβαια, είπε για τον Ταχτσή: «Βρήκε θάνατο αντάξιο των ιδανικών του».

Στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας γράφει: «Ο Ταχτσής είχε μια ειδική ζώνη στο χρώμα του σώματος, με την οποία έκρυβε τα γεννητικά του όργανα. Είχε αφαιρέσει πλήρως τις τρίχες του. Έκανε ειδική εγχείριση στο στήθος του στο Μιλάνο. Χρησιμοποιούσε δική του τεχνική στο σεξ, κατάφερνε να ξεγελάει τους πελάτες που έμεναν με την εντύπωση πως είχαν πάει με γυναίκα. Τραβούσε προς τα επάνω το πρόσωπό του με ειδική κολλημένη ταινία».

Ποια είναι η επίσημη εκδοχή της δολοφονίας του; Συνήθιζε να πηγαίνει με πελάτες στο ξενοδοχείο Εστία. Άγνωστο γιατί εκείνη τη βραδιά με πανσέληνο, ένας νεαρός με μουστάκι, ήταν ο τρίτος που μπήκε στο σπίτι του, αντελήφθη ότι είναι άνδρας, τα πήρε στο κρανίο και τον κτύπησε στο πρόσωπο, και τον έπνιξε.

Ιατρικά η έρευνα κατέληξε ότι το θύμα ήταν σε κατάσταση βαρειάς μέθης. Δεν πήγε από πελάτη υποστήριξε η γνωστή γαλλική εφημερίδα Liberation, τον σκότωσαν με «συμβόλαιο» επειδή στην αυτοβιογραφία του ο Κώστας Ταχτσής θα έβγαζε στη φόρα άπλυτα επώνυμων Αθηναίων.

Η πασίγνωστη Πάολα, αρχηγός των τραβεστί, είχε πει: «Είμασταν 10 χρόνια φίλοι με τον Κώστα. Από τους άλλους τραβεστί ήταν διαφορετικός, όχι επιθετικός, πολύ συμπαθής στους πελάτες. Όλη η Αθήνα πέρασε μαζί του. Οι άλλες τραβεστί δεν τον γουστάρανε, τον βρίζανε, μια φορά του έσπασαν το κεφάλι. Ο Ταχτσής ήθελε να περνιέται για γυναίκα».

Παρ' ολίγο να παντρευτεί γυναίκα ο Ταχτσής! Αρκετές τον είχαν καψουρευθεί, παράφορα! Να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά μαζί του, έστω και χωρίς γάμο, παρ' ότι γνώριζαν ότι ήταν αδερφάρα. Ο ίδιος συχαινόταν την ομοφυλοφιλία, και την δική του, την θεωρούσε αρρώστεια, κατάρα. Ήταν η κόλασή του αλλα και ο παράδεισός του.

Μετά τη μεταπολίτευση, όταν συμμετείχε στο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, είχε πει: «Υπάρχει ποίηση στον ομοφυλόφιλο έρωτα, επειδή δεν οδηγεί πουθενά! Υπάρχει μια τραγική διάσταση, διότι ούτε παιδί γεννιέται, ούτε ποτέ η κοινωνία θα αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία».

Καταγωγή από Βουλγαρία το σόι του Κώστα Ταχτσή, χώρισαν οι γονείς του στη Θεσσαλονίκη κι αυτός βρέθηκε πιτσιρικάς μόνος του με τη γιαγιά του στην Αθήνα. Μπήκε Νομική, έφεδρος ανθυπολοχαγός στο στρατό, από τα 27 του (φώτο, αριστερά) για 10 χρόνια σουρτούκιαζε σε Ευρώπη, Αφρική, ΗΠΑ και Αυστραλία. Για λόγους οικονομικούς χάλασε ο γάμος του την τελευταία στιγμή με μια πλούσια Εβραία της Αυστραλίας.

Άρχισε να γράφει ποιήματα. Και μυθιστορήματα, κάποια εκδόθηκαν μετά το θάνατό του. Το κορυφαίο του είναι το «Τρίτο Στεφάνι» που δεν έχει σταματήσει να πουλάει.
Ήταν, λένε, αδιάντροπο άτομο. Πιστό στην αχρειότητά του. Διεφθαρμένος. Γοητευτικός. Καλλιεργημένος. Ακόρεστος νυμφομανής. Εκτός όλων των άλλων που έχουν γραφτεί, εκδόθηκε το βιβλίο Η Άγνωστη Αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή.

Διαβάστε ακόμα:

Αθεο πνεύμα ελευθερίας και φωτός