ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΠΟΜΠΗΙΑ

Η Πομπηία, η γνωστή αρχαία πόλη της νότιας Ιταλίας στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, βρισκόταν νοτιότερα της σημερινής Νάπολης. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ από τους Έλληνες, τότε που έφτιαχναν αποικίες σε όλο τον γνωστό κόσμο. Και τους άρεσε εκείνο το σημείο, στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου και σχεδόν κοντά στη Ρώμη.
Η τοποθεσία της Πομπηίας αλλά και το κλίμα της, ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Πολλοί ήταν οι πλούσιοι Ρωμαίοι που είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους με αμπέλια λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα γλυπτά και έργα τέχνης.
Η Πομπηία ήταν πόλη πλούσια, με πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας μεγάλος σεισμός, που την συντάραξε, αλλά ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη την έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες. Στην αρχή το φοβερό σύννεφο στάχτης σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές. Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν αλλά τους έπιανε παραλυσία από τον πανικό.