ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΠΡΩΤΟΠΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα Βαλκάνια είναι η γωνιά της Ευρώπης που έμεινε πίσω, που έχασε το τραίνο της Αναγέννησης. Σε επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης και κρατικής συγκρότησης μειονεκτεί τούτη η ευρύτερη περιοχή, σε σύγκριση με την υπόλοιπη νότια Ευρώπη, πολύ περισσότερο με την Βόρεια. «Φταίει» ο ασιάτης κατακτητής, ο Οθωμανός, ο σημερινός Τούρκος.
Ο σουλτάνος, ο κάθε σουλτάνος είχε στόχο την Ευρώπη, όχι απλά να γκρεμίσει τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, να αλώσει μονάχα την Κωνσταντινούπολη, άλλωστε γι αυτό πριν πατήσει την βασιλεύουσα των χριστιανών, των απίστων, είχε αναπτυχθεί ολόγυρα, με συνεχείς επιτακτικές εξορμήσεις.
Ο πατέρας του Μωάμεθ Β' του Πορθητή, ο Μουράτ Β' είναι αντάξιος των προκατόχων του. Και γαμώ τους σουλτάνους. Ρουμάνους, Σέρβους και Βούλγαρους τους έχει για κολατσό. Τους έβαλε από κάτω.
Παραμονές της Άλωσης της Πόλης. Η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα είναι οι πρώτες μεγάλες ελληνικές πόλεις που πέφτουν στα χέρια των σουλτανικών πριν καταρρεύσει το Βυζάντιο. Η Ευρώπη ανησυχεί για τον οθωμανικό κίνδυνο. Μέχρι και πόσο μπορεί να «ενοχληθεί» από τους μεμέτηδες.
Σα σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου, το 1444, εννέα χρόνια πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης γίνεται η Μάχη της Βάρνας, στη Βουλγαρία. Από τη μία ο «συμμαχικός», πιο σωστά ο χριστιανικός στρατός από Πολωνούς, Ούγγρους, Ρουμάνους και παπικούς, πολεμιστές με τη φανέλα του Πάπα, θα ενωθούν με τους Βυζαντινούς εναντίον του Σουλτάνου.
Κουφάλες οι Βυζαντινοί, δεν εμφανίζονται και ο Μουράτ διέλυσε τον χριστιανικό στρατό. Δύο χρόνια αργότερα ο σουλτάνος καταλαμβάνει Κόρινθο και Πάτρα. Όλα αυτά πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη και ο Μυστράς, το Νο2 σε πολιτική και πολιτιστική σημασία κέντρο των Βυζαντινών.
Διαβάστε ακόμα: