ΟΙ ΑΡΓΙΝΟΥΣΕΣ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Μία από τις αρχαίες Αργινούσες, όπου έγινε η ομώνυμη ναυμαχία ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, με 5.000 νεκρούς είναι τελικά, η περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία, στο ύψος του Ντικιλί, όπου βρήκαν το θάνατο δεκάδες πρόσφυγες τους τελευταίους δύο μήνες.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία ενεργεί υπό την εποπτεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, μελέτησε τα πετρώματα και την αρχιτεκτονική στην περιοχή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μικρή χερσόνησος που υπάρχει σε αυτό το σημείο της δυτικής Τουρκίας, είναι το χαμένο νησί του Αιγαίου, το οποίο αναφέρεται σε αρχαία κείμενα.
Οι προσχώσεις που δημιουργήθηκαν στην περιοχή με το πέρασμα των ετών συνετέλεσαν, ώστε το τρίτο νησί του συμπλέγματος των Αργινουσών νήσων της αρχαιότητας, στα παράλια της Μικράς Ασίας και, ακριβώς, απέναντι από τη Λέσβο να «εξαφανιστεί» από τον χάρτη. Τα άλλα δύο νησιά είναι γνωστά στην Τουρκία ως Νήσοι Garip.
Η ναυμαχία των Αργινουσών έγινε το 406 π.Χ., στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες, με νικητές τους πρώτους.
Η νίκη, όμως, αυτή αμαυρώθηκε από την παράλειψη των Αθηναίων ναυάρχων να περισυλλέξουν τις σορούς των 2.000 στρατιωτών που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου. Οι ναύαρχοι, επικαλέστηκαν τη σφοδρή θαλασσοταραχή, παρόλα αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.
Διαβάστε ακόμα: