Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΠΙΣΣΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟ ΡΟΙΔΗ

 

Το έργο είναι διάσημο. Παγκόσμιο. Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Έλληνας δημοσιογράφος και λόγιος Εμμανουήλ Ροίδης. ''Η Πάπισσα Ιωάννα'' που αναφέρεται στην γυναίκα που έγινε... Πάπας της Ρώμης το 855-8 και χαρακτηρίστηκε αντιχριστιανικό από την... Ορθόδοξη Εκκλησία και προκάλεσε τον αφορισμό του... βιβλίου. Μετά το θάνατό του συγγραφέα το ελληνικό παπαδαριό απέσυρε τον αφορισμό.

Να είμαστε υπερήφανοι γιατί γεννήθηκαν Έλληνες με το πνευματικό και ηθικό ανάστημα του Συριανού Εμμανουήλ Ροίδη και για την υψηλής λογοτεχνικής αξίας Πάπισσα Ιωάννα, μια μυθιστορηματική ηρωίδα πολύ «κοντά» στην μητέρα του συγγραφέα, την γυναίκα της ζωής του! (στη φωτό η Johanna Wokalek που υποδύθηκε την Πάπισσα Ιωάννα στην ταινία Pope Joan του 2009).

Ερωτεύθηκε την «Ιωάννα» του, το δημιούργημά του ο Ροίδης, την «ηρωίνη» του, όπως ο ίδιος αποκαλούσε την Πάπισσα. Συζούσε με την Κορνηλία Ροδοκανάκη, την μάνα του. Ήταν τόσο απέραντη και βαθειά η αγάπη του για την Κορνηλία, που ο Εμμανουήλ παρίστανε τον πεθαμένο αδελφό του και αλληλογραφούσε ως ''Νικολής Ροίδης'' με την μητέρα τους. Ο Νικολής είχε αυτοκτονήσει και για να μη μάθει το κακό η μάνα, ο Εμμανουήλ έπαιζε το ψυχοβγαλτικό αυτό θέατρο. Κι όταν πέθανε ο Εμμανουήλ Ροίδης στις 7 Ιανουαρίου το 1904, η τραγική και τυφλή Κορνηλία ορφάνεψε και από τους... δυο γιους της.

Τον είπαν μισογύνη τον Εμμανουήλ Ροίδη που γεννήθηκε σα σήμερα στις 28 Ιουλίου, το 1836, στην Ερμούπολη και στο εκεί ελληνοαμερικάνικο λύκειο είχε συμμαθητή τον επίσης λόγιο και συμπατριώτη Δημήτρη Βικέλα, τον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ροίδης και Βικέλας μαζί έβγαζαν...χειρόγραφη εφημερίδα. Λέμε για το «μισογυνισμό» του Ροϊδη. Εκεί θα κολλήσουμε;

Με γονείς από αριστοκρατικές οικογένειες και κοσμογυρισμένος ο Εμμανουήλ Ροίδης έψαξε πολύ ό,τι είχε γραφτεί σχετικά με την γυναίκα που ανέβηκε, σύμφωνα με το θρύλο κι όχι, στο θρόνο της καθολικής Εκκλησίας. Και με το μυθιστόρημά του, αλλά και τα διηγήματά του, πάντα με το δικό του διακριτικό τρόπο, τα χώνει τόσο στον Έλληνα, που δεν είναι αμέτοχος για όσα υποφέρει, όσο και στους Ευρωπαίους για το μάλλον υποκριτικό τους φιλελληνισμό.

Αυτά τον περασμένο αιώνα.

  

Διαβάστε ακόμα:

Εκλεισαν τον Σουλτάνο σε κλουβί