Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΓΩΔΟΣ

 

Μια σπουδαία ηθοποιός, μια σοβαρή γυναίκα, αρχέγονη μητριαρχική φιγούρα, που με την παρουσία της στα πολιτιστικά μας δρώμενα άφησε το αποτύπωμα της. Κυρίες και Κύριοι η Άννα Συνοδινού δεν είναι πια κοντά μας.

Θέλω κατά καιρούς να κάνω τέτοια άρθρα, μόνο και μόνο για να μαθαίνουν οι νεώτεροι, τους ανθρώπους αυτούς που τίμησαν τον εαυτό τους και την τέχνη τους. Που δεν ξευτιλίστηκαν, που δεν πήγαν χαμένοι και δεν έζησαν μια μέτρια ζωή. Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η σπουδαία ηθοποιός, Άννα Συνοδινού, η οποία νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε κλινική στην Κυψέλη. Υπηρέτησε για περισσότερα από 60 χρόνια τη θεατρική σκηνή και ήταν μία από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες στο θέατρο της Επιδαύρου, έχοντας ενσαρκώσει τις περισσότερες ηρωίδες της ελληνικής τραγωδίας.

Η Άννα Συνοδινού, είναι σπουδαία γυναίκα, μορφωμένη, ταλαντούχα, που έζησε μια γεμάτη ζωή, την ευχαριστήθηκε, δοξάστηκε και την χόρτασε. Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927, αλλά η καταγωγή της είναι από την Αμοργό. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο (δεν υπήρχε λύκειο τότε) με άριστα, ενώ έμαθε ραπτική και νοικοκυριό. Από μικρή αγαπούσε το θέατρο και έτσι έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Με το ταλέντο της κατάφερε να περάσει και την τελείωσε με άριστα. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες είναι στις αρχαίες τραγωδίες: Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, καθώς και στην αρχαία κωμωδία Λυσιστράτη πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα στο www.nikosonline.gr