Η ΤΕΡΕΖΑ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ
Τη στιγμή που την πρωταντίκρυσε ο ποιητής ένα φως αλλοιώτικο γέμισε τη ψυχή του και οδήγησε το νου του σε μια προσωπική αποκάλυψη. Η ζωή που μας χαρίζει η φύση αξίζει επειδή έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε τη μεγαλύτερη, την ύψιστη αλήθεια του σύμπαντος. Κι αυτή είναι η ομορφιά.
Καλλονή η 13χρονη Τερέζα Μακρή, μελαχροινή βέβαια. Ο λόρδος Βύρων είναι στην Αθήνα τελευταίες ημέρες του 1809 και την ερωτεύεται όλο και πιο δυνατά κάθε φορά που την βλέπει. Θαρρεί πως ξαναζωντάνεψε μία από τις Καρυάτιδες. Είναι τουλάχιστον ανόητο να μιλάνε για ειδύλλιο, για έρωτα ανεκπλήρωτο, αφού το πιθανότερο να μη την ακούμπησε ποτέ, να μην της έδωσε ούτε ένα φιλί.
Η Τερέζα Μακρή έχει περάσει στην Ιστορία ως «Η Κόρη των Αθηνών», όπως την αποκαλεί στο ποίημά του ο λόρδος. Έτσι, «Κόρη των Αθηνών» την αποδέχθηκαν οι βιογράφοι του μέγιστου ποιητού και ένα σωρό λογοτέχνες που έγραψαν στα μυθιστορήματά τους τα όσα για την έφηβη Αθηναία.
Ο Προκόπης Μακρής είναι ο πρόξενος της Αγγλίας και ζει με την γυναίκα του και τις τρεις κόρες του στο αρχοντικό στην περιοχή του Ψυρρή, επί της οδού Αγίας Θέκλας 14 και Παπανικολή γωνία. Πεθαίνει ο Προκόπης και η γυναίκα του που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αρχίζει να νοικιάζει στους τουρίστες δωμάτια στο διώροφο σπίτι τους.
Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ζήτησε να νοικιάσει τρία δωμάτια από την κυρία Μακρή ο Λόρδος Βύρων, που γεννήθηκε σα σήμερα,στις 22 Ιανουαρίου το 1788. Πέθανε στις 19 Απριλίου το 1824 στο Μεσολόγγι, όπως εκεί και ο σύζυγος της Τερέζας Μακρή! Ο Άγγλος αξιωματικός James Black, με τον οποίον έκανε 4 παιδιά.
Ουδείς ασχολείται με τον μετέπειτα σύζυγο της Τερέζας που τον παντρεύτηκε στα 34 της χρόνια. Για την Ιστορία και την παραϊστορία είναι ξεχωριστό κεφάλαιο ο ρομαντικός έρωτας του κορυφαίου φιλέλληνα για την Κόρη των Αθηνών, την Θηρεσία -Τερέζα Μακρή, της οποίας το κόκκινο μικρό φέσι στο κεφάλι με τη χρυσή φούντα βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, δίπλα στο γραφείο του Βύρωνα.
Διαβάστε ακόμα: