Η ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η βρετανική αυτοκρατορία θεωρούσε δικό της οικόπεδο την Ελλάδα. Κι όχι μόνον τη δική μας πατρίδα. Οι Άγγλοι είχαν απλωμένη την εξουσία τους και εκτός Ευρώπης, για αιώνες είχαν τον πρώτο λόγο σε Ασία και Αφρική. Τίποτα το περισσότερο και τίποτα το καινούργιο σε σύγκριση με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Το ίδιο και η Αθηναϊκή δημοκρατία, στα χρόνια της κλασικής αρχαιότητος. Η Αθήνα είναι πρώτη στην ανθρώπινη Ιστορία αποικιοκρατική δύναμη. Το πρώτο οργανωμένο κράτος που ενεργούσε ιμπεριαλιστικά, επεκτατικά. Με καθεστώς δημοκρατικό αδίστακτα πηδούσε ξένους λαούς η Αθήνα προ Χριστού.
Γιατί η Ρώμη, η πλανηταρχία της Ρώμης δεν λειτουργούσε δημοκρατικά; Ασφαλώς, ναι. Όπως και η Αγγλία και σήμερα οι ΗΠΑ. Δημοκρατικές χώρες, όχι χιτλερικές, ναζιστικές. Σα σήμερα, 12 Μαρτίου, το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν ανακοινώνει στο Κογκρέσο το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, την Τουρκία και το Ιράν. Η Ιστορία το αναγνωρίζει ως «Δόγμα Τρούμαν».
Τελειώνει ο πόλεμος, οι νικητές Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Αγγλία χωρίζουν την Ευρώπη, η Ελλάδα παίρνει μεταγραφή προς Δύση μεριά. Αυτό αποφάσισαν οι μεγάλοι στην Γιάλτα.
Το επόμενο κλικ της Ιστορίας. Στις 21 Φεβρουαρίου 1947 η βρετανική πρεσβεία στις ΗΠΑ σηκώνει τα χέρια: «Δεν μπορούμε άλλο να βοηθάμε την Ελλάδα», δηλαδή να έχουμε... επιστασία στην χώρα, που τότε είχε εμφύλιο πόλεμο αριστερών-δεξιών. «Η Αγγλία έχει οικονομικό πρόβλημα, σταματάμε να ενισχύουμε την Ελλάδα, τελευταία χρήματα που θα δώσουμε είναι την πρώτη Απριλίου 1947».
Και «επίσημα», λοιπόν, η Ελλάδα αλλάζει αφεντικό. Την «κηδεμονία» της πατρίδας μας αναλαμβάνει η Αμερική. Για να σταματήσει τον κομουνιστικό κίνδυνο. Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει... δημοκρατία και ο κόσμος με εκλογές μήπως κάνει τη μαλακία να ψηφίσει αριστερά. Αυτό, δηλαδή, που είναι αδύνατον να γίνει στις χώρες επιρροής της ΕΣΣΔ, της ανατολικής Ευρώπης. Να ψηφίσουν δεξιά π.χ. οι Πολωνοί, οι Ούγγροι, οι Τσέχοι, οι Βούλγαροι.
Δόγμα Τρούμαν. Πακέτα εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Ποιος τα πήρε; Ε, αυτό είναι ένα ''σκοτεινό'' κεφάλαιο. Στο κράτος τα έδιναν οι
Αμερικάνοι, όμως επειδή το κράτος στην Ελλάδα ήταν (και είναι ακόμα...) ένα μπουρδέλο, στο όνομα της αντιμετώπισης του κομουνιστικού κινδύνου χοντροκονόμησαν οι γνωστές οικογένειες, που έγιναν ισχυρά τζάκια τη μεταπολεμική περίοδο. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, ονόματα δεν λέμε, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.
Και μετά το ''Δόγμα Τρούμαν'', του προέδρου των ΗΠΑ ακολούθησε από το 1948 έως το 1951 το ''Σχέδιο Μάρσαλ''! Έτσι το είπαν, από το όνομα του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζωρτζ Μάρσαλ. Ήταν οικονομική βοήθεια 700 εκ. δολαρίων στην Ελλάδα. Άλλο φαγοπότι.(φώτο ο αμέσως μετά τον Χάρυ Τρούμαν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1959, με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή).
Διαβάστε ακόμα: