ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;... ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ;

 

Από απόκριες πήρατε φέτος τίποτα πρέφα; Ρωτάω γιατί σήμερα τελείωσε το πάρτυ, οι απόκριες. Λοιπόν. Μήπως έπεσε το μάτι σας σε τίποτα μασκαράδες τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, της καρναβαλικής περιόδου. Όχι; Δεν βλέπετε μπάλα!

Λίγο-πολύ όλοι οι Έλληνες με τα κωλομνημόνια έχουμε γίνει αποκριάτικοι. Μασκαράδες. Όχι αυτοί που είμασταν. Έχουμε αλλάξει, μας έχουν αλλάξει και στη φάτσα. Ίδιοι είμαστε, αλλά κυκλοφορούμε με βαρύτερο κεφάλι και χαμένο βλέμμα.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Από τη σέντρα της ημέρας δίνεται η εκκίνηση της Σαρακοστής, σύμφωνα με την Εκκλησία της ορθόδοξης χριστιανοσύνης. Απόκριες τέλος και οι καλοί χριστιανοί από σήμερα φροντίζουν να καθαρίσουν πνεύμα και σώμα. Τη σκέψη τους και την κορμάρα τους. Με νηστείες.

Νηστήσιμη μέρα η Καθαρά Δευτέρα αλλά τρως σούπερ σπέσιαλ, γευστικά. Χορταστικά. Μεζεκλήδικα. Και διάφορα πιάτα, ποικίλες μπουκιές. Έτσι για ξεκίνημα των 40 ημερών νηστείας, τόσες όσες οι ημέρες του Χριστούλη στην έρημο.

Τα παλΙά τα χρόνια, εννοώ τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες την Καθαρά Δευτέρα δεν φαινόταν... αεροπλάνο στον ουρανό(!), τόσοι πολλοί ήταν οι χαρταετοί, ένα έθιμο που όλο και εξαφανίζεται. Ήταν τα κούλουμα, η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην ύπαιθρο, στην εξοχή. Παρέες κεφάτες με χορό, τραγούδι, φαγητό.

Κατά τον Νικόλαο Πολίτη η λέξη Κούλουμα προέρχεται από τη λατινική Cumulus, που σημαίνει Σωρός, Αφθονία, Τέλος. Το τέλος της αποκριάς, δηλαδή. Ίσως να παίζει και από την άλλη λατινική λέξη, Κόλουμνα, που σημαίνει κολώνα. Τα πρώτα καθαροδευτεριάτικα γλέντια έγιναν στις Στήλες του Ολυμπίου Διός.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ο Κορνήλιος του Καίσαρος και της Αρχαίας Αθήνας