Η «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

 

Τριάντα περίπου αντάρτες του ΕΛΑΣ, του αντιστασιακού στρατού στη γερμανική κατοχή, με εντολή του ΚΚΕ, συγκεκριμένα του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ζαχαριάδη, την πέφτουν στο σταθμό χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας. Συνέβη σα σήμερα τη νύχτα, 30 Μαρτίου, το 1946 κι αυτό το γεγονός θεωρείται η αρχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα.

Έλληνες εναντίον Ελλήνων. Αδελφός εναντίον αδελφού. Από την ίδια μάνα, όμως ο ένας δεξιός, ο άλλος αριστερός. Ένας εφιάλτης της νεώτερης Ιστορίας μας, λέω για τον εμφύλιο, που κράτησε τρία γεμάτα χρόνια και για δεκαετίες άφησε τα σημάδια του. Άσε το αίμα που χύθηκε, Ελλήνων από Έλληνες.

Ήταν, λέει, το δεύτερο αντάρτικο. Η συνέχεια της εθνικής αντίστασης. Βιώματα τραυματικά, πληγές ανοικτές που κληρονομήθηκαν στα παιδιά, στα εγγόνια και δεν έκλειναν με τίποτα.

Ο εμφύλιος «τυπικά» τελείωσε τον Αύγουστο του 1949 με την οριστική ήττα των αριστερών, όμως τα ψυχολογικά κι όχι μόνον κατάλοιπα αυτής της κατάρας ταλαιπώρησαν την πατρίδα μας. Από τη μία πλευρά ο «κρατικός» στρατός, από την άλλη ο «δημοκρατικός» στρατός που ελεγχόταν από το ΚΚΕ.

Ο εμφύλιος στην Ελλάδα, που ήταν η αμέσως επόμενη σελίδα μετά την... Συμφωνία της Βάρκιζας, θεωρείται το πρώτο επεισόδιο του «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία, λίγο μετά τη νίκη των συμμάχων στο Β' παγκόσμιο πόλεμο και τη... συμφωνία τους στην Γιάλτα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πάπας του αθεϊσμού