ΑΝΕΣΥΡΕ ΨΥΧΕΣ ΑΠΟ ΑΥΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Γράφει ο Ηλίας Μπαζίνας

Σα σήμερα 7 Απριλίου, το 1614, πέθανε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, περισσότερο γνωστός ως El Greco. Μεταφέρω ένα μικρό κείμενο του ΗΛΙΑ ΜΠΑΖΙΝΑ, που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΦΙΛΑΘΛΟΣ». Γράφει ο αξέχαστος:

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, για την αθανασία Ελ Γκρέκο (1541-1614). Η Κρήτη του έδωσε τη ζωή του και τα πρώτα φώτα. Η Βενετία, η Ρώμη και το Τολέδο, τη μαστοριά και τη δόξα. Ίσως ο μέγιστος όλων των Ελλήνων καλλιτεχνών από το Φειδία και δώθε, ο μεγαλοφυής Κρητικός έφερε στη ζωγραφική της Αναγέννησης το ασκητικό βάθος της βυζαντινορθόδοξης σκέψης και το πάντρεμα με τη μεγαλοπρέπεια και την εικαστική τελειότητα της ιταλικής και ισπανικής τέχνης.

Το μέγεθος της τέχνης του Γκρέκο δεν μπορεί να υπολογισθή. Ο χαρακτήρας του ανέσυρε ψυχές από την άυλη κατάστασή τους και τους έδωσε μορφή. Μαζί με ελάχιστους τιτάνες της ζωγραφικής τέχνης, του Μιχαήλ Άγγελου, του Ντα Βίντσι, τον Ρέμπραντ, του Γκόγια και δυο τρεις ακόμα ο Γκρέκο «είδε» εκεί, που το ανθρώπινο μάτι δεν φτιάχτηκε για να βλέπη.

Αυτές τις ημέρες, έργα του εκτίθενται στην Αθήνα. Φαντάζομαι (κάπου, κάπως) το Νίκο Καζαντζάκη να σκιρτά από χαρά. Ο «παπούς και τρισπαπούς» είναι ΕΔΩ! Στα άγια χώματα...

Διαβάστε ακόμα:

Το ουρλιαχτό της Αμερικής