ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ Η DAME

 

Στα 80 της χρόνια, και αφού είχε αποσυρθεί από το θέατρο πριν 25 χρόνια, η κυρία επιστρέφει τον προσεχή Οκτώβριο. Να παίξει βασιληά Ληρ! Γυναίκα με τα όλα της σε ρόλο ανδρικό, όχι απλά σαιξπηρικό, θα υποδυθεί τον Ληρ. Η Γκλέντα Τζάκσον που έχει πάρει δύο Όσκαρ στο σινεμά και από σήμερα πάτησε το 81ο έτος της ηλικίας της. Γεννήθηκε στις 9 Μαϊου το 1936.

Γυναίκα. Που δεν την πλησιάζεις. Το μέγεθος. Η προσωπικότητα. Εάν σαν άνδρας έχεις νταραβεριστεί με γυναικάκια, με φτηνοπράματα, με εύκολες γκομενίτσες και χαζοχαρούμενες κυρίες, θα φας χώμα αν θέλεις να παίξεις με την Γκλέντα Τζάκσον

Υπουργός στην κυβέρνηση του Τόνυ Μπλαιρ και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Κακώς μπήκε η Αγγλία στον πόλεμο του Ιράκ, του είπε η Τζάκσον, που από το 1982 εκλεγόταν βουλευτίς του εργατικού κόμματος. Απεχώρησε από την πολιτική το 2011, διότι την πήραν τα χρόνια. Όχι, όμως, για να ερμηνεύσει ένα θηριώδη ρόλο, ανδρικό, βασιλικό, τον Ληρ, στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.

Στο θέατρο Old Vic, στο επιβλητικό και υποβλητικό αυτό κτίριο που δίνει τις παραστάσεις του το εθνικό θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια, θα κάνει το comeback η dame Glenda Jackson. Τίτλος ευγενείας η «νταίημ», αντίστοιχη του sir στους άνδρες. Dame για την προσφορά της κόρης του οικοδόμου στην τέχνη, όχι στην πολιτική.

Την πρωτοείδα στο σινεμά πριν 45 χρόνια και φοβήθηκα το μάτι της.Δεν σε βλέπει απλά, αλλά σε ακτινογραφεί, σε κόβει φέτες. Με ακαταμάχητη απόκρυφη θηλυκότητα. Ήταν στο έργο «Ερωτευμένες Γυναίκες» βασισμένο σε μυθιστόρημα του συγγραφεά Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ, του Λώρενς, ρόλος που της έδωσε το πρώτο Όσκαρ. Πρώτου ρόλου Όσκαρ πήρε και το 1973. Ο άνδρας της την άντεξε 18 χρόνια, τόσο κράτησε ο μοναδικός της γάμος.

Διαβάστε ακόμα:

Η γιαγιά έσφαξε το νόθο εγγόνι