Ο ΑΝΕΜΟΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ

 

Ήταν, λένε, μία από τις πιο ωραίες γυναίκες που έπαιξαν στο σινεμά. Για να το λένε, έτσι θα 'ναι. Σήμερα η ομορφιά της είναι αταίριαστη στην εποχή μας, λειτουργεί μονάχα μουσειακά. Να βλέπουμε τις ταινίες της, τις φωτογραφίες της και να... τρομάζουμε με τη σκέψη πόσο άλλαξαν κάποια πράγματα σε λιγώτερο από έναν μόλις αιώνα.

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ γεννήθηκε σα σήμερα πριν από 100 χρόνια, την πρώτη Ιουλίου, το 1916, στο Τόκυο, είναι Βρετανίδα και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα όταν εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ με την διαζευγμένη ηθοποιό μητέρα της και την μισητή της αδελφή. Είναι η μόνη ηθοποιός που ακόμα ζει, στο Παρίσι, που πάντα λάτρευε, απ' όσους έλαβαν μέρος στη θρυλική ταινία Gone With the Wind, Όσα Παίρνει ο Άνεμος, του 1939.

Όμορφη, μορφή του Χόλυγουντ η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, δύο φορές νικήτρια του βραβείου Όσκαρ, μάλιστα σε εμβληματικές ταινίες, παρ' ό,τι ηθοποιός μέτρια, σίγουρα αμφισβητούμενη.

Ηθοποιός σπουδαία και πασίγνωστη η αδελφή της, η Τζόαν Φονταίην, που πέθανε το 2013 στα 96 της χρόνια. Επρόκειτο να παίξει η Ολίβια την «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, αλλά τελικά το ρόλο πήρε η.. Τζόαν Φονταίην.

Οι γήινες αδυναμίες και το ότι ο άνθρωπος είναι ατελές πλάσμα το επιβεβαιώνει και ο φτωχός και ο πλούσιος. Ο διάσημος και ο άγνωστος στο σωρό. Τα δύο κορίτσια, οι δύο αδελφές ποτέ δεν αποδέχθηκαν η μία την άλλη μέχρι το τέλος της Τζόαν.

Η Ολίβια, εκτός όλων των άλλων, έγινε στο σινεμά το «έτερον ήμισυ» του γόη Έρολ Φλυν, με τον οποίο γύρισε 8 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες κάποιες χαρακτηρίζουν με τον πιο «ιστορικό» τρόπο την εξέλιξη του εμπορικού κινηματογράφου. «Οι Περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών», «Η Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας» κ.α. που σήμερα μοιάζουν «κλασικά εικονογραφημένα».

Διαβάστε ακόμα:

Θα σας πηδήξουν οι αράπηδες που φέρατε