ΑΥΤΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ...

 

...και αυτός κατάκλεψε χιλιάδες αρχαία ευρήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αγάλματα, αγαλματίδια, πήλινα, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, κτερίσματα, ζωγραφισμένα πιθάρια και αμφορείς… έφυγαν μέσα σε μια νύχτα για την Μεγάλη Βρετανία.

Ποιος θα το πίστευε ότι ένας μικρόσωμος, ύψους μόλις 1,58 μ., μύωπας Βρετανός θα ευθυνόταν για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας.
Μάλιστα! Ο Άρθουρ Έβανς είναι ο άνθρωπος που το 1900, γοητευμένος από τον μύθο του Μινώταυρου και του Θησέα, «ξετύλιξε τον μίτο της Αριάδνης» και έφερε στο φως την πόλη της Κνωσού, βασισμένος βέβαια και σε πρότερες ανασκαφές. Ο Sir Arthur John Evans, ήταν αρχαιολόγος που η Ελλάδα του χρωστάει πολλά, όπως επίσης του χρωστάει πολλά και το Βρετανικό Μουσείο, που έστειλε χιλιάδες από τα ευρήματα του.

Ενστερνιζόμενος το ενδιαφέρον του πατέρα του στην αρχαιολογία, ο Άρθουρ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κρήτη ως πηγή σφραγίδων που περιείχαν πρώιμες επιγραφές μη αποκρυπτογραφημένες. Η αρχαία πόλη του Κεφαλά (Κνωσός) στη βόρεια ακτή της Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο, ήταν γνωστή στους ντόπιους, που ξέθαβαν αρχαία κεραμικά και νομίσματα, καθώς καλλιεργούσαν τους αγρούς. Ωστόσο, ο πρώτος που ανέσκαψε την Κνωσό ήταν ένας Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιοδίφης, ο Μίνως Καλοκαιρινός, ο οποίος το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πίθους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο nikosonline.gr