ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ

 

Μας πιάνανε κορόιδα πιτσιρικάδες στο σχολείο. Όπως το λέω και δεν το παίρνω πίσω. Σχεδόν ως ήρωες, σπουδαίους και πρωτοπόρους παρουσίαζαν σ' εμάς, παιδάκια με κοντό παντελόνι, κάτι αδίστακτα άτομα, που για την προσωπική τους κονόμα, αλλά και γιατί ήταν λούστροι αξιοπρεπείς, δηλαδή υπηρέτες του βασιληά, ξεκινούσαν με παπόρια της εποχής τους να ανακαλύψουν τόπους νέους και άγνωστους.

Έτσι που λες. Άβγαλτοι ακόμα οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου μασάνε το παραμύθι ότι οι εξερευνητές, οι θαλασσοπόροι γούσταραν την περιπέτεια και με το ρομαντισμό που τους διέκρινε αμολήθηκαν στους ωκεανούς για να γνωρίσουν στον άνθρωπο ό,τι μπορεί να υπάρχει στη γη...

Πέη μπλου. Τυχοδιώκτες ήντουσαν, σκέτοι αληταράδες, όμως κυριλάτοι, κοστουμάτοι, και βαθμοφόροι, οι Ιταλοί Χριστόφορος Κολόμβος και Αμέρικο Βεσπούτσι, οι Πορτογάλοι Μαγγελάνος, Βάσκο ντε Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντιάζ, ο Άγγλος Τζαίημς Κουκ.

Σα σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, το 1519, ξεκίνησε ο Φερνάο Μαγγελάνος με πέντε καράβια εξοπλισμένα από τον Ισπανό βασιληά. Πορτογάλος αυλικός ο Μαγγελάνος, από οικογένεια ευγενών, κάποια στιγμή δεν τον έκανε κέφι ο βασιληάς του κι αυτός, ο Φερδινάνδος πήρε μεταγραφή στην ισπανική αυλή, μάλιστα έγινε και Ισπανός πολίτης.

Ο πρώτος που επιχείρησε να κάνει το γύρο του κόσμου ταξιδεύοντας στη θάλασσα είναι ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον περίπλου διότι τον φάγανε λάχανο οι ιθαγενείς στις Φιλιππίνες στις 7 Μαίου 1521. Καλά του κάνανε. Οι τοπικοί κιτρινιάρηδες είχαν τις διαφορές τους, ο Πορτογάλος ήθελε να το παίξει ΟΗΕ, όχι τίποτα άλλο αλλά για να κάνει συμφωνίες και μετάνα αρπάει ό,τι βγάζει ο τόπος τους. Όπως είχε κλείσει μπίζνες μπαχαρικών στην Μοζαμβίκη και την Μαλαισία.

Ο ακόλουθος της Ισπανίδας βασίλισσας Φερνάο Μαγγελάνος γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1480 και είναι αυτός που ονομάτισε «Ειρηνικό» τον ωκεανό όταν τελικά ανακάλυψε μια έξοδο σε πορθμό, στο Ρίο ντε Λα Πλάτα. Τα πληρώματα των πέντε πλοίων στασίασαν, δεν άντεχαν άλλο να προχωρούν στο άγνωστο, να κοζάρουν μονάχα ερημικές ακτές. Αποκεφάλισε 40 ναυτικούς από το πλήρωμα του, και συνέχισε το ταξίδι που χωρίς αυτόν τελείωσε με επιτυχία Σεπτέμβριο του 1522.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πούστικος ρόλος της Αγγλίας και το παπαδαριό