Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟΝ ΕΙΣ ΧΩΡΙΟΝ...

 

Αυτά γίνονται μονάχα στην Ελλάδα. Άτομα της πλάκας να κάνουν πραξικόπημα. Το να θέλει κάποιος, έστω μία παρέα, κάποια συμμορία να ανατρέψει μία άλφα κατάσταση για να πάρει την εξουσία, είναι μία ιστορία σοβαρή. Απαιτεί σοβαρότητα. Οργάνωση. Σχεδιασμό. Δεν ξεκινάει κουτουρού μπουγάτσα. Ό,τι κάτσει.

Ελλάδα είναι εδώ, όμως. Πρωθυπουργός γίνεται κι ένα ανέκδοτο. Με εκλογές, με πραξικόπημα, άσχετο. Και είσαι ο της πλάκας σχολιαστής αν γελάς με τη γραφικότητα των Παπαδόπουλου, Παττακού, Μακαρέζου και σία. Και με την αστειότητα του βασιλέως Κωνσταντίνου, που επιχείρησε το 1967, σα σήμερα 13 Δεκεμβρίου, να ανατρέψει τους επίορκους αξιωματικούς. Όταν στα κινήματα οι μπροστινοί είναι γελοία άτομα, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε επίπεδο κράτους και κοινωνίας μία σκέτη πατσαβούρα.

Στις 21 Απριλίου 1967 βγάζουν τα τάνκ οι «επαναστάτες» αξιωματικοί και ο 27χρονος Κωσταντίνος αντί να διατάξει τους συλλάβουν, τους όρκισε κυβέρνηση. Γιατί; Επειδή δεν είχε το οκέυ από μεριά αμερικάνικης πρεσβείας να δράσει, ως όφειλε. Επειδή είχε την αφέλεια, τη σιγουράτζα ότι το τρίο Στούτζες Παπαδόπουλος, Παττάκος, Μακαρέζος δεν θα στραφούν ποτέ ενάντια στο στέμμα.

Από τότε που η Ελλάδα είχε βασιληά, αυτός ήταν υπεράνω της κυβέρνησης. Οι απριλιανοί τον ήθελαν ''βασιληά'', δηλαδή να κάθεται στα αυγά του και να τους αφήσει ήσυχους, τον είχαν καταργήσει ουσιαστικά. Ο Κοκός αποφάσισε να αντιδράσει λαμβάνοντας υπ' όψιν λανθασμένα ένα υποτίθεται «μήνυμα» από πλευράς ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται να τον έπιασαν κορόιδο, άλλωστε ήταν ένα όρθιο κορόιδο, για να τον ξεφορτωθούν. Γιατί; Που να ξέρεις. Ίσως δεν τον είχαν ανάγκη.

Ξημερώματα στο βασιλικό αεροπλάνο από το Τατόι επιβιβάζεται όλη η οικογένεια. Γυναίκα, παιδιά, η μαμά Φρειδερίκη, η αδελφή Ειρήνη και ο πρωθυπουργός των χουντικών Κωνσταντίνος Κόλλιας. Προορισμός το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καβάλας, διότι απ’ εκείνη την πόλη θα ξεκινούσε το πραξικόπημα του βασιληά.

Μιλάμε για πραξικόπημα οπερέτα. Οι αφοσιωμένοι στο θρόνο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, διοικητές μονάδων, συνελήφθησαν από τους πιστούς στην 21η Απριλίου κατώτερους αξιωματικούς. Την άλλη μέρα, 14 Δεκεμβρίου, το βασιλικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Ρώμη και ο Κωνσταντίνος ζήτησε... πολιτικό άσυλο. Ενώ οι χουντικοί έκαναν την πλάκα τους από το κρατικό ραδιόφωνο, ότι ο... βασιλεύς των Ελλήνων ''μετακινείται, κρύβεται από χωρίον εις χωρίον δια να μη συλληφθεί...''.

Διαβάστε ακόμα:

Πέθαναν με το γιαταγάνι τους ματωμένο