ΜΗΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

 

Μια τραγουδίστρια, δεν λέμε ονόματα, ζήτησε από την Παναγία να βάλει ένα χεράκι, για να σβήσουν οι φωτιές. Μπράβο στο κορίτσι, είπαν όλοι. Μια άλλη τραγουδίστρια, είπαμε, ονόματα δεν λέμε, τα έβαλε με την Παναγία, που δεν βοηθάει να σβήσουν οι φωτιές μια ώρα αρχύτερα. Μπινελίκια άκουσε από τον κόσμο αυτή η τραγουδίστρια, ότι ασεβεί, ότι υβρίζει τα θεία.

Στην πραγματικότητα και η μια και η άλλη την ίδια “αμαρτία” διέπραξαν. Περίμεναν τη θεία χάρη της Θεοτόκου. Μετράει, όμως, το πως διατυπώνει κανείς την επίκληση στον ουρανό.

Ένας πυροσβέστης, μάχιμος και στον αγώνα εναντίον της φωτιάς, δηλαδή της κόλασης, έγραψε: “Πιστεύω ότι ο Θεός μας ξέχασε, η κατάσταση είναι υπεράνω των δυνάμεών μας…”. Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, μια έκφραση ανθρώπινη, μια εκδήλωση ανθρώπινη που έτσι κι αλλοιώς βάζει στο παιχνίδι τον παντοδύναμο.

Πως το γνωρίζει ο πυροσβέστης ότι ο Θεός τον εγκατέλειψε; Δεν το ξέρει. Ούτε και πρόκειται να το μάθει ποτέ. Πως το ξέρει ο πυροσβέστης, αν ο Θεός έβαλε τη φωτιά για να τιμωρήσει τους ανθρώπους. Το λένε η μήνις του Θεού. Θεομηνία. Όταν θυμώνει, τα παίρνει στο κρανίο ο Ύψιστος.

Πως το γνωρίζει ο πυροσβέστης ότι ο Θεός βάζει τις φωτιές, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, αλλά για να προπονηθούν οι πυροσβέστες. Το ξέρει; Δεν το ξέρει. Ούτε θα του το πει κανείς και στην άλλη ζωή.

Γιατί οι άνθρωποι επικαλούνται τον Θεό, τα θεία. Επειδή δεν ξέρουν, ούτε θα το μάθουν στον αιώνα, γιατί γεννιούνται. Και επειδή δεν μπορούν να ζουν με την εφιαλτική σκέψη πως δεν έχουν την προστασία από μια ανώτερη δύναμη.

Συμπέρασμα. Καταδικασμένος ο άνθρωπος να μη σταματήσει να μπερδεύει τα γήινα με τα μεταφυσικά.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ