ΟΣΜΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ “ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ”
Είχε όλο το πακέτο με τα προσόντα να δοξαστεί στους ουρανούς το παλληκάρι που στα 24 του έγινε αυτοκράτωρ της Ρώμης και σύντομα έδειξε στην πράξη ότι είναι αντισυμβατικός ηγεμόνας με ευγενείς προθέσεις. Κατάργησε τη λογοκρισία και επέτρεψε απαγορευμένα συγγράμματα. Σταμάτησε τις πολιτικές δίκες, έδωσε χάρη στους εξόριστους, έσωσε πολίτες που κινδύνευαν με καταστροφή λόγω φορολογικών βαρών.
Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Γερμανικός, με το παρατσούκλι “Καλίγουλας”, ήταν διεστραμμένος. Λέγεται ότι όλη η τρέλα του, ο άρρωστος ψυχισμός του τον κυριάρχησε όταν πέθανε ξαφνικά η αδελφή του Δρουσίλα, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Αιμομικτικές επαφές είχε και με τις άλλες αδερφές του, όμως η καψούρα με την Δροσούλα του κόστισε. Τα ‘βαλε με τους θεούς, με την ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Έγινε άλλος άνθρωπος.
Απίστευρα, μοναδικά εγκλήματα διέπραξε το κτήνος Καλίγουλας. Ποιός, όμως, είναι άξιος καταδίκης; Το άτομο, το αιώνιο άτομο που βρίσκει γήπεδο λόγω της προσωπικής του εξουσίας να εξελιχθεί σε τύραννο, ή το ανθρώπινο γένος που στέκεται ανυπεράσπιστο σε κυβερνήτες πολιτευμάτων και καθεστώτων τα οποία ανέχεται, αν δεν τα ευλογεί.
Μετά την αρχαία Ελλάδα τον πολιτισμό προχώρησε η αρχαία Ρώμη. Η Ευρώπη και η κουλτούρα της Δύσεως είναι παιδιά της Αθήνας πρώτα και στη συνέχεια της Ρώμης. Κι όμως, ο αυτοκράτωρ, ο κάθε αυτοκράτωρ της πλανηταρχίας της Ρώμης στο καιρό της ήταν ασύδοτος.
Όποιου έβαζε στο μάτι την περιουσία ο Καλιγούλας τον σκότωνε. Με την αέρα πατέρα κατηγορία της “ασέβειας προς τον αυτοκράτορα”. Σ’ αυτόν ανήκει η φράση “Ας με μισούν, αρκεί να με σέβονται (δηλαδή, να με φοβούνται)”. Όργια στο παλάτι με εμπνευστή και πρωταγωνιστή τον αυτοκράτορα. “Ποιός είναι ο Δίας!” έλεγε και δεν φοβόταν ούτε τον Θεό των Θεών. Μαγκιά. Μήπως τον τιμώρησε ο Δίας;
Ο Καλίγουλας που ανακήρυξε “Ύπατο της Ρώμης” το άλογο του, γεννήθηκε σα σήμερα 31 Αυγούστου, 12 χρόνια μετά τον Χριστό. Τον δολοφόνησε έμπιστος της προσωπικής του φρουράς, το 41.
Διαβάστε ακόμα: