ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟ

 

Χορτοφαγία. Ένα ακόμα που χωρίζει, έστω διακρίνει σήμερα τους ανθρώπους. Είναι χορτοφάγος, σου λέει. Δηλαδή; Δεν τρώει κρέας. Κανένα κρέας από μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι. Ό,τι κυκλοφορεί με τέσσερα, ό,τι ακόμα κολυμπάει και πετάει.

Και οι «χορτοφάγοι», όμως, είναι διαφόρων κατηγοριών. Άλλοι τρώνε π.χ. αυγά και μέλι, πίνουν και γάλα, προϊόντα που προέρχονται από ζώα. Άλλοι, οι της απόλυτης, όχι απλά αυστηρής χορτοφαγίας, οι veganism, δεν βάζουν στο στόμα τίποτα απ’ ο,τι παράγεται από κάθε πλάσμα του Θεού.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι η χορτοφαγία από τους αρχαίους χρόνους ταυτίστηκε με τις θρησκείες. Με κάποιες αιρέσεις. Μέχρι που σήμερα εξελίχθηκε σε στάση ζωής. Ακόμα και κάποιοι αριστεροί, κομουνιστές, αναρχικοί και σία, απέκλεισαν από τη διατροφή τους το κρέας διότι μαρτυρούσε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπως πρώτος κατήγγειλε ο Μαρξ.

Η κουβέντα με αφορμή ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της αυστηρής χορτοφαγίας. Η οποία χορτοφαγία κάνει καλό στην υγεία, όμως κάνει και κακό. Διαλέγεις και παίρνεις.

Και πέραν της αποφυγής κινδύνων της υγείας, για κάποιους η χορτοφαγία είναι και θέμα ηθικής. Και πνευματισμού. Βοηθάει την κάθαρση του οργανισμού η χρήση «πράσινων» τροφών, ενώ η κρεατοφαγία δεν είναι μόνον επιβλαβής στην υγεία αλλά και ενάντια στο φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΟΧΙ Ο ΗΡΩΑΣ!