SOS ΓΙΑ ΤΟ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ'' ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

Άμεσο κίνδυνο «λουκέτου» αντιμετωπίζει το «Ελληνικό Σπίτι», το ιστορικό κτήριο στο Παρίσι το οποίο από τα πρώτα χρόνια της ανέγερσής του φιλοξένησε πλήθος σημαινόντων προσωπικοτήτων από τον κόσμο της Τέχνης και των Γραμμάτων, της διανόησης, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και λόγιους.

Πρόσωπα όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Νίκος Σβορώνος, ο Κώστας Γαβράς και ο Δημήτρης Μυταράς φιλοξενήθηκαν στο «Fondation Hellenique» της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού ως φοιτητές, τότε που έκαναν τα πρώτα τους βήματα - και αργότερα όπως αποδείχθηκε κατάφεραν να διαπρέψουν καθείς στον τομέα του.

H ιστορία του κτηρίου είναι πολυετής και ιδιαίτερη. Εκεί, οι μεγάλοι διανοητές της Ελλάδας εξοικειώθηκαν με τη γαλλική κουλτούρα, εκεί έγιναν οι πολιτικές ζυμώσεις που ξεκίνησαν το '68, την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό καθεστώς χούντας, εκεί οι πολιτικές, φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις πήραν σάρκα και οστά, οδηγώντας τον καθένα να ακολουθήσει το δικό του μαγικό μονοπάτι.
Για όσους γνωρίζουν, το «Ελληνικό Σπίτι» αποτελεί έναν θρύλο Ιστορίας, διεκδικήσεων, αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Είναι ένα προπύργιο επιστημονικής έκφρασης και πολιτισμικών αναζητήσεων υψηλής διανόησης.


Αυτό το «Σπίτι» σήμερα, κινδυνεύει να κλείσει ελέω υποχρηματοδότησης. Το κτήριο λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης καθώς εάν δεν συγκεντρωθεί το απαραίτητο κονδύλι για την πλήρη ανακαίνισή του τότε ενδεχομένως να καταστεί επισφαλές για όσους διαβιούν σε αυτό...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr