Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΥ ΑΔΑΜ

 

Μίαν ωραίαν πρωίαν της 28ης Οκτωβρίου 4.004 π.Χ. ήλθεν είς τον κόσμον ο πρώτος άνθρωπος. Ο πάνσοφος του έδωσε ένα θαυμάσιον περιβόλι διά κατοικίαν και τον άφισε να βόσκη αμέριμνος κι’ ευτυχισμένος. Δεν υπήρχαν ούτε θίασοι επιθεωρήσεων, ούτε αισχροκερδείς, ούτε δανεισταί είς τον μακάριον αυτόν κήπον διά να ταράσσουν την γαλήνην του. Η θεία αυτή ζωή του Αδάμ διήρκεσε 130 έτη. Όταν μίαν ημέραν αισθάνθηκε ο πραπάτωρ μας ότι κάτι του έλειπε, ήταν σαν άρρωστος, σαν αδιάθετος. Εχρειάσθη χειρουργική επέμβασις. Απεκοίμισε λοιπόν ο Ύψιστος τον Αδάμ με χλωροφόρμιον και τον εχειρούργησε με το νυστέρι και του αφήρεσε μίαν πλευράν.

Το πρωϊ όταν ο Αδάμ εξύπνησε, εύρηκε παρά το πλευρόν του την Εύαν. Από τότε ήρχισαν οι πίκρες του δυστυχισμένου προπάτορός μας. Η Εύα έκαμε την γνωριμίαν του κακού αγγέλου τον οποίον ο Ύψιστος είχε θέσει είς διαθεσιμότητα, παρεπλανήθη από τας πονηράς συμβουλάς του, και το μοιραίον επήλθε. Τα φιλδισένια δοντάκια ερροκάνισαν το αφράτο μήλο. Ο Ύψιστος την άλλην ημέραν έμαθε την είδησιν από την πρωϊνήν εφημερίδα των ουρανών. Πυρ. Κεραυνοί και χάλαζα! Ο Ύψιστος άναψε, εβρόντησε και κατέφερε ένα ισχυρόν γρόνθον επί της τραπέζης: «Χίλιοι διαβόλοι»! ανέκραξε.

 

Αυτή είναι η ιστορία των πρωτοπλάστων με όλας της τάς τραγικοκωμικάς αληθείας. Το «φιλέορτον κοινόν» αναμένει τώρα να ορισθή η ημερομηνία των εορτών, προς τιμήν του κοινού μας μπαμπά. Φαντασθήτε δε, με τι κέφι θα ξεφαντώσωμεν! Και με το δίκηο μας, Εορτάζομεν προς τιμήν του εφευρέτου της κιμωλίας και να μη τα κάψουμε, βρε αδελφέ, προς τιμήν του εφευρέτου της ευτελούς μας υπάρξεως.

Γιάνκης

Το κείμενο με την υπογραφή «Γιάνκης» δημοσιεύθηκε στον προπολεμικό «Βήμα» και το σηκώνουμε με αφορμή την ονομαστικής εορτής σήμερα του Αδάμ. Μία ευκαιρία για να συγκρίνουμε πώς έγραφαν οι κόολουμνιστ της εποχής και τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν 80 χρόνια…

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΒΙΚΙΓΚ, Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Ο ΚΑΟΥΜΠΟΥΣ, Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ