ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ 5 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΟΛΑ ΕΞΩ!

 

Η Αφροδίτη της Μήλου (φώτο) εδώ και 200 χρόνια βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Άγαλμα ελληνικό. Αρχαιότητα ελληνική, που την θαυμάζουν εκατομμύρια κάθε χρόνο. Σύμφωνοι, είναι ένα αριστούργημα που ανήκει στο στην παγκάσμια κληρονομιά, στο σύμπαν, όμως δεν θα μας πείραζε να ήταν μόνιμα τοποθετημένο... εντός έδρας. Εν Ελλάδι.
Το παρισιανό Λούβρο μας έκανε τη χάρη και το εργαστήριο του έφτιαξε ένα πιστό αντίγραφο της «Αφροδίτης της Μήλου» που βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου του κυκλαδίτικού νησιού.

Το δημοφιλέστερο έργο τέχνης της αρχαιότητας στον πλανήτη είναι τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα», όπως τα λέμε. Βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο. Νο 2 σε επισκεψιμότητα η Αφροδίτη της Μήλου και Νο 3 η Νίκη της Σαμοθράκης, επίσης στο «πορτοφόλι» του Λούβρου.

Και οι άλλες δύο αρχαιότητες, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα μνημείων, είναι από Ελλάδα (!!!), κι αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό.

Νο 4 ο Βωμός του Ναού του Διός στο μουσείο Πέργαμου, στο Βερολίνο. Οι Γερμανοί έφτιαξαν τη «δική» τους Αθήνα, μια ακρόπολη επάνω στην οποία έστησαν τον Ναό του Διός, 36 μ. πλάτος και 33μ. βάθος, με ανάγλυφες παραστάσεις της ζωοφόρου να κοσμούν τα «πόδια» του Βωμού. Υπάρχει και σύνθεση της σύγκρουσης Θεών και Γιγάντων.

Νο 5 «ο αρπιστής», ένα μικρούλι άγαλμα που το βρήκαν στο νησάκι Κέρο των Κυκλάδων και βρίσκεται στο Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης. Την Κέρο την είχαν ξεσκίσει οι αρχαιοκάπηλοι.

Αρπιστής, ο νέος με την άρπα. Όπως λέμε βιολιστής, ο αρπιστής, κομψοτέχνημα της ελληνικής γλυπτικής και του κυκλαδίτικου πολιτισμού, ηλικίας τουλάχιστον 4.500 χρόνων.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ