ΤΟ ΕΙΠΕ ΠΡΩΤΟΣ, Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ
Η Γη γυρίζει, είπε ο Γαλιλαίος. Ρε, τον παλιάνθρωπο, την αδερφάρα του κερατά τι έβγαλε από το μυαλό του! Πανικός στο Βατικανό! Τέτοια απειλή με τίποτα δεν την περιμέναμε, μάλιστα από ένα δικό τους άνθρωπο, τον Γαλιλαίο, που τον ταΐζανε και τον ποτίζανε και κάνανε τα στραβά μάτια στις σεξουαλικές του αταξίες.
Τον καλέσανε αμέσως να παρουσιαστεί τον Γαλιλαίο και βρέθηκε μπροστά σ' ένα ρασοφόρο με μαύρα μάτια, μύτη μελιτζάνα, φάτσα κωλομπαρίστικη. Εντελώς ανακριτικά ο ιεροεξεταστής, αφού πρώτα κάνει το σταυρό του, ρίχνει ένα βλέμμα ικεσίας στο ταβάνι, δηλαδή στον μεγαλοδύναμο, να ζητήσει προκαταβολικά συγγνώμην για την ύβρι που προβλέπεται να ξεστομίσει ο επιστήμων.
Σε έξαλλη κατάσταση ο αρχιβασανιστής της Ιεράς Εξετάσεως διέταξε να τον πάρουν από μπροστά του και να τον ρίξουν στο μπουντρούμι. Γρήγορα, όμως, άλλαξε γνώμη και έκανε τη χάρη στον αιρετικό επιστήμονα, προς το παρόν, να τον έχουν σε κατ' οίκον περιορισμόν.
Το ιερατείο αποφάσισε. Ή ο Γαλιλαίος θα πάρει πίσω τις τρέλες του, ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ότι είναι στρογγυλή. Ή θα τον αφορίσουν, με συνέπεια να αναλάβουν οι Θεοφιλογιαννάκοι της Ιεράς Εξετάσεως, να τον βασανίσουν μέχρι να αρνηθεί τις επιστημονικές του αρλούμπες.
Ο αποδυτηριάκιας όσα γράφει είναι αληθινά. Τα παραδέχεται, άλλωστε, η ίδια η καθολική Εκκλησία. Συνεχίζω το στόρυ, με αφορμή ότι σα σήμερα, 10 Φεβρουαρίου το 1634, αυτή η λινάτσα ο Γαλιλαίος, ο εφευρέτης του τηλεσκόπιου 13 χρόνια νωρίτερα, ομολόγησε το ''λάθος'' του, πήρε πίσω την επιστημονική ''αλήθεια'' του.
Φτιάχνω θρησκεία. Τι είναι αυτό; Ένα καλαμπούρι, ένα παιχνιδάκι, να περνάμε την ώρα μας; Όχι, βέβαια. Θρησκεία σημαίνει πρώτα προκαλώ φόβος. Βέβαια. Και τι φόβος, όχι της αστυνομίας και της εφορίας. Φόβος του Θεού, τρόμος της Κολάσεως. Τον εφιάλτη να 'χεις, τι σε περιμένει στην Άλλη Ζωή, στη μετά θάνατο.
Αυτό θα πει θρησκεία. Κι όλοι, από τα πρεζόνια της Θύρας 7 μέχρι τα πιο ανοιχτά μυαλά της τέχνης και της διανόησης, να τη σέβονται. Να προσκυνούν.
Δεν περιμέναμε από τον προφέσορα Γαλιλαίο να μας πληροφορήσει ότι η Γη είναι γλόμπος και περιστρέφεται γύρω από τον ακίνητο Ήλιο. Το ξέραμε. Ο κόσμος, όμως, δεν ήταν ακόμα σε θέση να δεχθεί την αληθή χριστιανική πίστη. Έπρεπε πρώτα να βιδώσουμε στο μυαλό των ζώων, δηλαδή των πιστών, ότι ο Θεός είναι επάνω στον Ουρανό και ο Διάολος κάτω, χωμένος στη Γη, και ότι εμείς ελέγχουμε την κατάσταση. Θα ήταν λάθος ο Πάπας της Ρώμης, που έχει το Αλάθητο, να παραδεχθεί ότι ο Βόρειος Πόλος κάνει τούμπες και αλλαξοκωλιές με τον Νότιο Πόλο. Έτσι θα έπαιρνε ο πολτός των αμαθών πιστών την ανακάλυψη του Γαλιλαίου. Ο κοσμάκης, άσε ότι δεν θα μας πίστευε, θα σκεπτόταν πως του λέγαμε ανοησίες, και θα βρισκόταν σε μία διαρκή ανασφάλεια. Δεν θα μπορούσαμε να τον μαντρώναμε στο λούκι της θρησκείας.