ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΔΕΝ... ΠΑΤΑΣ ΣΤΗ ΓΗ

 

Επιλεγμένο σημείο εκείνο που κτίστηκε η Αγία Σοφία, όπως είναι γνωστός ο ναός Της Ύπατης Σοφίας, του Ένσαρκου Λόγου του Θεού. Ανέκαθεν όταν κατασκευάζεται μια εκκλησία ο στόχος είναι για αιώνες πολλούς, για πάντα να βγάζει δύναμη και δέος στην πίστη. Και η συγκεκριμένη, αυτή της Άγιας Σοφιάς έγινε με την επιδίωξη να αποτελεί το σύμβολο της Κωνσταντινουπόλεως, της Βασιλεύουσας. Στη λογική να λειτουργεί στο ίδιο ύψος με την κοσμική εξουσία και η θρησκεία.

Μπαίνεις στο ναό και παθαίνεις. Χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά στην οροφή του τρούλου. Μαρμάρινες εσωτερικές κολώνες τόσο λεπτές που είχαν περιγραφεί ως άνθη. Κάποιοι έλεγαν ''Δεν ξέρουμε αν είμαστε στη γη ή στον ουρανό''. Ένα αριστούργημα που καθηλώνει, που προκαλεί το δέος.

Την πρώτη Αγιά Σοφιά την θεμελίωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος το 330 και 30 χρόνια αργότερα, σα σήμερα στις 15 Φεβρουαρίου, από τον γιο του Κωνστάντιο Β' έγιναν τα εγκαίνια. Στον μεγαλύτερο, στην εποχή του, χριστιανικό ναό, μείζον μνημείο, αλλά και παγκόσμιο κέντρο της ορθοδοξίας.

Δεν γλύτωσε τη μοίρα της Κωνσταντινουπόλεως το αριστούργημα της βυζαντινής ναοδομίας, που επηρέασε στη συνέχεια αρχιτεκτονικά άλλες εκκλησίες χριστιανικές όπως και τζαμιά οθωμανικά. Το 404 φωτιά κατέστρεψε μέρος της Αγιάς Σοφιάς και εγκαίνια πάλι, αφού κτίστηκε από την αρχή, το 415. Στη συνέχεια ο ναός καταστράφηκε από φανατικούς οπαδούς του πατριάρχη(!!!) που βρισκόταν σε κόντρα με τον βασιληά Θεοδόσιο Β'.

Το 1204 στην Κωνσταντινούπολη μπουκάρησε η αλητεία των σταυροφόρων που μετέτρεψαν σε καθολική εκκλησία την Αγία Σοφία μέχρι το 1261. Μετά την Άλωση οι Οθωμανοί έκαναν μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφιά. Γύρω από την Αγια Σοφιά σηκώσανε τέσσερις μιναρέδες.Ο οθωμανικός βαρβαρισμός στο μεγαλείο του. Είσαι κατακτητής, ωρέ γύφτο, τι επιδιώκεις με το να μετατρέψεις ένα ναό άλλης πίστης σε τόπο λατρείας της δικής σου θρησκείας;

Στο προαύλιο του ναού, που στις δόξες του είχε χίλιους παπάδες, υπάρχει η επιγραφή σε καρκινική γραφή ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ, νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν, δηλαδή Ξέπλυνε τις αμαρτίες σου, όχι μόνον το πρόσωπό σου. Είτε το διαβάσεις κανονικά, είτε από δεξιά είναι το ίδιο.

Από το 1935 η Αγια Σοφιά έχει μετατραπεί σε Μουσείο.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ